Meer terrassen, minder auto’s… goed idee toch?


autovrij,,Volgens mij wil de planeet ons met dat coronavirus iets duidelijk maken’’, vertelde mij vorige week een wat esoterisch tiepje, die ik in de kroeg (toen dat nog kon) meestal zorgvuldig wist te ontwijken. Nu heb ik niks tegen mensen die spiritueel zijn aangelegd, maar deze jongedame van zestig heeft altijd de neiging om een beetje door te schieten in haar zelfgebreide visie op het universum. Ons laatste gesprek – eigenlijk een monoloog met mij als doelwit – ging vooral over de gevaren van inenten, want daar zouden kindjes autistisch van worden en ook had ze een theorietje over condenssporen van vliegtuigen (overheden lozen bewust specifieke chemicaliën om de bevolking onder de duim te houden) en dus verlangde ik al na vijf minuten ernstig  naar een wortelkanaalbehandeling.
Maar goed, óók al krijg ik van dergelijke teksten spontaan vlekken op onvermoede plekken… ik denk dat we de coronacrisis wel degelijk kunnen zien en aanwenden als een ijkmoment. Het kan in deze tijden van relatieve stilstand zeker geen kwaad om onszelf eens de maat te nemen. Dat kan op mondiaal niveau (Vliegen, vliegprijzen, intensieve veeteelt), maar ook op nationaal (forenzenverkeer) en plaatselijk niveau. In Brussel en Milaan bijvoorbeeld wordt momenteel serieus nagedacht over het aan banden leggen van autoverkeer in de binnensteden. Er reden daar, op het hoogtepunt van de crisis, namelijk nauwelijks auto’s en de inwoners ontdekten zomaar ineens hoe prettig dat eigenlijk was, want minder herrie, minder stank en eh… meer ruimte ook voor terrasjes. En laat er, ja ook in Dordt, momenteel nou nét behoefte zijn aan meer terrasruimte, als gevolg van dat ‘nieuwe normaal.’ Daar gaan we straks naar verwachting tijdelijk wat ‘autospace’ voor opofferen en daar ben ik zeker niet tegen. Toch moet ik ook wel een beetje glimlachen om horeca-uitbaters die, nog niet eens zo héél lang geleden, zo’n beetje elke Dordtse politicus die het woordje ‘autoluw’ in de mond nam, in gedachten op de brandstapel wensten. Het kan verkeren, zeg maar.

Afbeelding: ‘fantasieplaatje’ van een autovrije dag in Londen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s