Ontwikkeling droneshows gaat razendsnel


droneshow2Het is soms best lastig om als columnist in coronatijden je opinie te poneren. Ik bedoel: ik ben gewend om in mijn stukjes zo nu en dan op dingen vooruit te lopen, maar eh… ‘die dingen’ vinden, gezien de huidige situatie, misschien wel helemaal geen doorgang en voelen nu, met de Parkhuistragedie in het achterhoofd, óók nog eens wat ongepast aan. In mijn column van precies een week geleden had ik het over droneshows die bij toekomstige jaarwisselingen over de hele planeet (en misschien ook ooit boven ons eigen Drierivierenpunt) een populair alternatief zouden  kunnen worden voor  traditionele vuurwerkshows. De ontwikkeling van de techniek die bij droneshows komt kijken gaat razendsnel en dus worden ze relatief goedkoper, zijn ze veiliger (zo lang je geen drone op je kop krijgt), minder vervuilend, diervriendelijker (want geen geknal) en toch minstens zo spectaculair. Nou ja, dat laatste is mijn eigen bewering na het zien van een aantal droneshow-reportages op YouTube, want héél eerlijk gezegd heb ik ze nog nooit in het echt gezien. Hoe dan ook, diverse gemeenteraden in Nederland, ja ook die van Dordrecht, staan niet onwelwillend tegenover dit alternatief, dus het zou zomaar eens kunnen dat de vuurwerkshow van afgelopen jaar boven de Dordtse rivieren wel eens de laatste geweest is. Da’s verdrietig voor de vuurwerkbranche die, gezien de veranderende publieke opinie over vuurwerk, tóch al veel tikken te verduren krijgt. Maar het is gunstig natuurlijk voor bedrijven die zich momenteel op droneshows richten, want die gaan, zo vermoed ik, een leuke toekomst tegemoet. Ach, zo is het leven nu eenmaal: tradities zijn aan slijtage onderhevig en op een dag – ik kijk nu even over mijn eigen generatie en de generatie ‘na mij’ heen – lees je over vuurwerk (en trouwens ook over zwartgeschminkte Pieten) alleen nog maar in geschiedenisboeken. Los daarvan, kun je deze column natuurlijk ook beëindigen met de woorden: da’s allemaal leuk en aardig, maar eh… eerst maar eens zien of we tegen die tijd überhaupt wel een massaal feestje kunnen vieren.

Afbeelding: een droneshow in China.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s