Boa’s ‘pimp’ je niet op tot politieagent


boa2Gewapende boa’s… goed idee of niet? Ik vind van niet en onlangs beargumenteerde ik mijn weerstand hiertegen in een column over dit onderwerp. In dit land, zo gaf ik aan, hebben we het zogeheten ‘statelijke geweldsmonopolie’ ooit neergelegd bij het leger (landsverdediging) en de politie (wetshandhaving) en aan dat principe moet je niet tornen. Als je dááraan begint dan is het eind zoek. Alle respect voor boa’s hoor (blijf van die mensen af) maar ‘pimp’ ze niet op tot politieagenten louter en alleen omdat dit momenteel zo lekker van pas komt. Dat schreef ik allemaal al eerder. Waarom ik er nu dan tóch weer over begin? Tja, vanwege een brief die Beter voor Dordt onlangs verzond aan justitieminister Grapperhaus. Daarin pleit BVD er voor om boa’s op dit eiland uit te rusten met wapenstok en/of pepperspray en daar heb ik me zeer aan geërgerd. Het getuigt eens te meer van het feit dat opportunisme en zelfs populisme bij deze steeds nadrukkelijker zwalkende lokale politieke beweging momenteel meer en meer hoogtij vieren. Wie onlangs heeft gekeken (terugkijken beveel ik van harte aan) naar de prachtige BNN/VARA-serie ‘Dienders’ zal, net als ik, tot de conclusie komen dat de politieopleiding, want daar gaat deze serie over,  geen misselijke opleiding is. En ja, de opleiding tot boa is tegenwoordig ook zeker geen sinecure, maar staat nog altijd in geen enkele verhouding tot de politieacademie. De hedendaagse boa’s zijn (vergeleken met onze vroegere stadswachten) al lang geen eh… maatschappelijk verdwaalde pannenkoeken meer, maar politieagenten zijn ze nog altijd niet. Je kunt wel een spoiler en een sport-uitlaat op je Golfje monteren, alleen heb je dan nog geen racewagen. Wil je dat ‘onze’ boa’s ‘racewagens’ worden, stuur ze dán naar de politieacademie, want er zitten ongetwijfeld kansrijke kandidaten tussen. Daar hangt natuurlijk een prijskaartje aan: de hoeveelheid geld die we over hebben voor onze veiligheid is natuurlijk een interessante discussie op zich, maar wél eentje waar een lokale politieke partij (die louter plaatselijke bochtjes wil afsnijden) beter maar even buiten kan blijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s