Nieuw systeem wierp in Delft al vruchten af


poller3Ik heb er zelf nooit zo’n moeite mee gehad… met die pollers. Ruim tien jaar lang ‘regeerden’ die eh… elektronische erecties de binnenstad en, behoudens een paar behoorlijke ongelukken met die dingen, kun je toch écht wel stellen dat de stad er, ondanks de aanvankelijke weerstand, wel degelijk profijt van ondervonden heeft. Nu ben ik me zeer bewust van het feit dat ik er niet onbevooroordeeld tegen aan kijk… ik bedoel: ik wás altijd al voorstander van een autoluw stadscentrum, ik ben als binnenstadsbewoner vooral gebaat bij een leefomgeving met weinig verkeer (gewoon prettiger) en ik ben er nog altijd van overtuigd dat een historisch stadshart waar minder blik staat of rijdt ook voor winkelend publiek en toeristen aantrekkelijker is. En of u het daar nou mee eens bent of niet, boven dit schrijfseltje staat nog altijd het woordje ‘column’, dus ik voel me dan ook zeker niet verplicht om hierin neutraal of onbevooroordeeld te zijn. Hoe dan ook, met ingang van 1 juli zijn die pollers in Dordt verleden tijd en eerlijk gezegd (ik heb zo’n pasje voor de poller in de Vest, maar ik rijd daar toch nog altijd met lichte weerzin overheen) denk ik dat het nieuwe systeem, een verkeerslicht met ‘ogen’ zeg maar, prima gaat werken. Natuurlijk heb ik ook even gekeken naar de ervaringen hiermee in binnen- en buitenlandse steden die ons in een vergelijkbare transitie al voor gingen en dat ziet er veelbelovend uit. Zo blijkt bijvoorbeeld dat er in Delft, sinds de invoering van het nieuwe systeem, in ieder geval niet méér verkeer in de binnenstad rijdt. Een ander bijkomend voordeel is dat er straks ook motorfietsen door de camera’s geregistreerd worden. Tot dusver konden motorrijders  de pollers hier eenvoudig omzeilen en dat leidde (de goeie ‘motormuizen’ niet te na gesproken) in de binnenstad nog wel eens tot ergernissen. Motorrijders die na 1 juli buiten de venstertijden het centrum inrijden om terrasvolk te jennen kunnen dan een boete van pakweg 100 euro in de brievenbus verwachten. Hopelijk helpt dat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s