Er zijn ‘kwesties’ die nooit tot een einde komen…


columnist met krantenpapierIk herinner het me nog goed hoe ik, nu alweer ruim tien jaar geleden, het verzoek kreeg om voor deze krant een dagelijkse column te gaan schrijven. Die functie stond destijds omschreven als ‘stadskronieker’, hetgeen ik in eerste instantie een wat vreemde, maar later toch ook wel weer fraaie betiteling vond. Dat had alles te maken met het feit dat onze krant destijds zojuist in Vlaamse handen terecht was gekomen en nog altijd vind ik ‘kronieker’ ofwel chroniqueur (Vlamingen mogen woordjes nu eenmaal graag ‘ontfransen’) een veel mooiere ‘betiteling’ dan columnist. Toen ik, op 2 januari van het jaar 2010, aan deze pittige klus (élke dag een ‘vers’ kroniekje) begon kon ik niet bevroeden dat ik, nu meer dan een decennium later, over een paar héél specifieke onderwerpen nog altijd volop zou schrijven. Hoe ik daar nou ineens op kom? Tja, aan het einde van het jaar (geen idee wanneer precies) lever ik, naar verwachting, mijn 2500ste column voor deze krant in en ter gelegenheid daarvan verschijnt rond de jaarwisseling een eh… verzamelbundel, zeg maar. Momenteel ben ik dan ook druk bezig om hiervoor, in nauw overleg met de uitgever, een selectie van 250 columns te maken, hetgeen betekent dat ik mijn eigen pennenvruchtjes nu moet gaan herlezen. Da’s op zich een geinige tijdsbesteding in deze ‘blijf-thuis-tijden’, maar tegelijkertijd is het ook wel een beetje ontluisterend omdat sommige ‘kwesties’ hier kennelijk nooit tot een, al dan niet bevredigend, einde komen. In mijn eerste jaar als columnist voor deze krant schreef ik namelijk al over de mogelijke komst van een hotel aan het Vrieseplein, over de wens van FC Dordrecht om aan de Krommedijk een nieuw stadionnetje te realiseren, over groeiende armoede op dit eiland, over winkelleegstand en het gebrek aan openbare toiletten in de binnenstad, over moeizaam samenwerkende gemeenten in Drechtstedenverband en over projectontwikkelaars die in Dordrecht kennelijk meer te vertellen hebben dan bestuurders. Conclusie: mocht ik het nou nóg tien jaar volhouden dan heb ik altijd genoeg onderwerpen om op terug te vallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s