Wat doe je als een monument in de weg staat?


Kraanbaan-verkleind-5Tja… die kraanbaan op Stadswerven. Je kunt hem mooi vinden… of lelijk. Da’s een kwestie van smaak en daarover kún je natuurlijk twisten. Da’s in dit geval wél zinloos, omdat de gemeenteraad enkele jaren geleden in meerderheid besloten heeft dat de kraanbaan een monument moest worden en dát betekent dat ‘ie dus niet meer weg gaat, want eh, dat is nu eenmaal waar een monumentenstatus voor bedoeld is… om iets te behouden en te ‘onderhouden.’ Wat mij betreft was dat trouwens een prima beslissing, want die in 1933 gebouwde kraanbaan is, samen met de Biesboschhal en de hellingbaan, het laatste nog zichtbare element van het verleden van Stadswerven als scheepsbouwterrein. Los daarvan – maar dan hebben we het weer over smaak – hou ik persoonlijk wel van industrieel erfgoed. Overigens was de beslissing om ‘de kraanbaan van Goedhart’ tot gemeentelijk monument te ‘verheffen’ destijds een in deze stad breed gedragen wens.
Alleen is er nu een probleem: de kraanbaan staat namelijk in de weg. Ja, letterlijk zelfs, aangezien er op Stadswerven een weg moet worden aangelegd richting een nog te bouwen parkeergarage en een aantal woningen (plus horecagelegenheden) die voor de westelijke punt van dit schiereilandje staan ingepland. Dat leek destijds geen probleem te zijn, maar dat is het nu wel, want vanwege overstromingsgevaar moet dit stukje stadswerven opgehoogd worden van drie naar vier meter boven NAP, waardoor het verkeer straks niet meer onder de kraanbaan door kan. Kun je dat het college verwijten? Had men zich dit vooraf kunnen en moeten bedenken?  Dát kan ik niet beoordelen… achteraf is het mooi wonen, zeggen ze in Brabant. Er is gewoon een probleem ‘gerezen’ en dat probleem moet worden opgelost. Dat kan, op zich heel simpel, namelijk door wat betonnen dwarsbalken te verwijderen. Tast dat ‘het smoel’ van de kraanbaan aan? Is dat een ‘verkrachting’ van een monument? Nee, op zich niet en eerlijk gezegd heb ik met die ‘ingreep’ persoonlijk ook geen moeite. Toch wordt hier wel een principe ‘aangetast’, namelijk dat je met je handen van monumenten afblijft.

FOTO: website Beter Voor Dordt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s