Investeren in ‘de stad die we willen worden’


HofWat is er mis met het museum Het Hof van Nederland, waar sinds de opening in 2015, structureel te weinig bezoekers komen? Mijn antwoord luidt: eigenlijk is er niks mis met dat museum, dat op laagdrempelige en creatieve wijze hét verhaal van de ‘conceptie en geboorte’ van ons land, alsmede hét verhaal van ‘wereldstad’ Dordt in de vroege Gouden Eeuw vertelt. Wie het museum ooit bezocht heeft hoor je zelden klagen, want Het Hof van Nederland stelt inhoudelijk en qua amusementswaarde zéker niet teleur. Dáár ligt het probleem dan ook helemaal niet. Wél is het museum landelijk nog altijd té onbekend en lokaal te onzichtbaar. Net als de stad Dordrecht zelf, nog niet eens zo héél lang geleden, is Het Hof van Nederland, nu helaas nog een té goed bewaard geheim. Dat kán veranderen… het is de stad zelf ook overkomen; vandaag de dag kan Dordrecht zich, op toeristisch gebied, makkelijk meten met Delft, Haarlem, Alkmaar of Gouda. Een ‘dagje Dordt doen’ is in toeristenland Nederland inmiddels een gevleugelde uitdrukking, maar nog geen twintig jaar geleden was dat zeker nog niet het geval. Met goeie marketing, met sterke evenementen (Kerstmarkt, Big Rivers, Dordt In Stoom, Boekenmarkt), met een ijzersterke programmering van het Dordrechts Museum en met goed getimed ‘gelobby’ plus een tikkie mazzel (Sinterklaasintocht 2011, Koningsdag 2015, The Passion 2018) heeft de stad zich in de afgelopen decennia een stevige positie op de toeristische kaart weten te verwerven. Hier is (en wordt nog altijd) geld in gestoken, maar al die investeringen (ondermeer de ‘opknapbeurt’ van het Dordrechts Museum, monumentenonderhoud en de kosten die genoemde evenementen met zich meebrengen) hebben zich uiteindelijk wel degelijk terugbetaald. Het Hof van Nederland moet landelijk bekender worden om toeristen naar deze stad te lokken die hier hun eurootjes komen spenderen. Daar hángt een prijskaartje aan, maar daar moet je dan nu niet over gaan lopen ‘kruidenieren.’ We hébben het geld (leve Eneco) en in het licht van ‘de stad die we willen worden’ is vijf ton een schijntje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s