Huurprijzen winkels zijn ‘onredelijk’


de huurWie, zoals ik, al behoorlijk lang meedraait in de mallemolen die journalistiek heet, wéét het gewoon: nieuws is een perpetuum mobile van altijd weer terugkerende gebeurtenissen en de daaraan gekoppelde ‘hernieuwde’ inzichten van steeds weer nieuwe generaties ‘bestuurders van dienst.’ Noem me nou niet blasé, want het is gewoon een feitelijk gegeven dat eerder ‘afgezonken’ nieuws vanzelf weer komt bovendrijven. Er staat altijd wel weer ergens een verkiezing voor de deur, er dient zich altijd wel weer een nieuwe politieke beweging of een jonge ambitieuze politicus aan die het ‘ héél anders’ gaat doen, er kruipt altijd wel weer een wielrenner of gewichtheffer uit de medicijnkast, Gordon roept dat hij weer gaat zingen óf daar juist weer mee stopt en een voetbalclub die het even niet meer weet weet belt Dick, Guus of Louis, of in het geval van FC Dordrecht, Harry.
Toen ik in mijn krant van afgelopen zaterdag las dat het Dordtse winkelhart al ruilverkavelend moet krimpen omdat er in deze tijden van internetshoppen en corona steeds minder mensen een winkel binnen stappen, dacht ik: hé, dát ei van Columbus zat al eens eerder in een bestuurlijke omelet.  Acht jaar geleden bijvoorbeeld verkondigde een hoogleraar in vastgoedmanagement (tijdens een congres in deze stad) dat de binnenstad het alleen maar gaat redden door de meer centraal gelegen winkelpanden, middels een soort stoelendans op te vullen met winkels die aan de uiteinden van de Voorstraat (Noord en West), de Grote Spuistraat en de Vriesestraat gevestigd zijn. Simpel gezegd: de teentjes van de Voorstraat moeten worden afgehakt om het been (het winkelhart, zeg maar) te redden. Ik vond dat destijds best wel een aardig idee, ware het niet dat de Voorstraat West en de Vriesestraat kort na die uitspraak zomaar ineens weer een tikkie opbloeiden zodat geen winkelier aldaar nog wilde ‘opschuiven’ naar het stadshart, waar de huren óók nog eens zoveel hoger zijn. Dáár zit hem volgens mij trouwens ook de kern van het probleem, namelijk het totaal onredelijke maandbedrag dat ondernemers hier moeten ophoesten alvorens een beetje winstgevend te kunnen draaien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s