Goed werk van wethouder en sociale dienst


schuldhulpKritische noten kraken, de boel ‘op scherp’ zetten, de vinger op de zere plek leggen. Dát is wat ik alweer vele jaren, vanaf mijn bescheiden plekje in deze krant dagelijks poog te doen en dat dan ook nog eens ‘zonder last of ruggespraak’, zoals dat in de Nederlandse Grondwet zo prachtig omschreven staat. Daarmee wil ik aangeven dat ik mijn ‘standpunt’ over wie of wát dan ook toch altijd probeer in te nemen louter op basis van mijn eigen inzicht en overtuiging. Toen ik, nu alweer bijna elf jaar geleden met mijn dagelijkse episteltje in deze krant begon had ik me voorgenomen daarbij niet cynisch en zeker niet zwartgallig te worden. Over dat laatste wil ik het vandaag even met u hebben, want het zit me eigenlijk best wel een beetje dwars dat je als columnist vaak de nadruk legt op zaken die niet zo lekker lopen, terwijl er eigenlijk toch óók zoveel dingen in deze samenleving wél goed gaan en juist dáárover schrijf je nu eenmaal tóch vaak minder. Die gedachte bekroop me toen ik in mijn krant las dat ‘een nieuwe, meer persoonlijke en klantvriendelijker werkwijze’ bij de Sociale Dienst zijn vruchten afwerpt. Tot een half jaar geleden kregen mensen die niet aan hun betalingsverplichtingen voldeden, louter brieven van de sociale dienst en wie niet reageerde, kreeg na verloop van tijd met een incassobureau te maken, waardoor schuldenlasten uiteindelijk meestal nóg verder opliepen. Door nu vaker persoonlijk contact op te nemen met cliënten die schulden hebben open staan (en trouwens óók vanwege een meer gastvrije ontvangstruimte bij de dienst) is het aantal incassozaken inmiddels met tweederde afgenomen.  Die nieuwe werkwijze kwam mede tot stand door de inzet van de Dordtse wethouder Peter Heijkoop, die hierover in gesprek ging met de sociale dienst. Dáár stond men open voor zijn ‘verbeterpunt’ met bovengenoemd resultaat als gevolg. Goed werk van een betrokken wethouder, goed werk ook van een sociale dienst, die kennelijk open staat voor goeie ideeën. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

Eén reactie

  1. Ik ben meer tevreden over mijn bewindvoerder, dan over de sociale dienst. Waar ze niet eens weten wat een VOG is, en ik ook uit moet leggen wat een drie uren contract is..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s