Wat is nou de ‘status’ van die vier schepen?


RiedijkshavenIk wist het eerlijk gezegd niet eens dat ze slechts ‘gedoogd’ werden, die min of meer historische binnenvaartschepen in de Binnen Kalkhaven en de Riedijkshaven. Met die aanduiding ‘min of meer’ spreek ik overigens geen enkel waardeoordeel uit, want ik heb geen idee hoe oud of uniek een voormalig binnenschip nu eigenlijk moet zijn om er het predicaat ‘historisch’ op te kunnen plakken. Maar nu het probleem: de bewoners van de in totaal vier schepen in genoemde havens (één in de Korte Kalkhaven en drie in de Riedijkshaven) leven al sinds jaar en dag in onzekerheid, simpelweg omdat hun aanlegplek door de gemeente niet beschouwd wordt als een permanente verblijfplek. Om dat te bewerkstelligen hebben ze nu een petitie bij de gemeente ‘neergelegd’ en de vraag is nu hoe de raad hierop gaat reageren. Eerst even de feiten: de Res Nova die in de Binnen Kalkhaven ligt wordt door de gemeente (ja, ook al in de jaren dat het nog een evangelisatieschip was) al ruim 35 jaar ‘gedoogd’ en da’s dermate lang – ik hoor het de Rijdende Rechter bijna zeggen – dat je hem daar met goed fatsoen niet meer weg kunt halen. Mocht de gemeente in meerderheid nou tóch besluiten dat het schip daar niet thuis hoort, dan lijkt het me niet meer dan billijk dat de Res Nova (van Elio Barone) elders een passende nieuwe permanente plek krijgt. De drie schepen aan de Riedijkshaven kunnen, zo schat ik in, op de plek waar ze nú liggen hooguit rekenen op een verlenging van hun gedoogstatus. Waarom? Omdat de gemeente de Riedijkshaven eigenlijk ‘bestemd’ heeft voor toeristisch en dus in- en uitgaand, verkeer (rondvaartboten, fiets/vaartochten etc.). Mocht het, even los van het hele coronaverhaal, daar ooit weer een ‘komen en gaan’ van toerismevaart worden dan zullen de Friedrich Voss, de Geran en de Vertrouwen daar, zo vrees ik, toch écht een keer moeten vertrekken. Waarheen? Ach… met een beetje handige ‘herindeling’ moet er voor deze prachtige vaartuigen vast wel een plekje aan de Wolwevershaven te vinden zijn.

Afbeelding: de Riedijkshaven

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s