Sommige zaken blijven je voor altijd bij…


kees-thies-columnist5Veel misdaden op en rond dit eiland zijn me bijgebleven uit de jaren dat ik, voor de krant die u nu leest, werkzaam was als politie- en rechtbankverslaggever. Ze zullen wel nooit meer van mijn harde schijf verdwijnen, al heb ik ze daar in de loop der jaren natuurlijk wel een (soms diep verborgen) plekje kunnen geven. En ook al ben je als verslaggever vooral ‘buitenstaander’, je bent natuurlijk óók gewoon een mens, bij wie het emotie-emmertje toch écht een keer overloopt nadat je, soms net iets te vaak achtereen, geconfronteerd wordt met extreem geweld. In mijn verslaggevers-jaren sprak ik dikwijls met slachtoffers, daders, politiemensen, ooggetuigen, advocaten, officieren van justitie, rechters en nabestaanden. En als een zaak eenmaal was afgerond deed ik later ook nog eens verslag van de justitiële afwikkeling daarvan. De zaak die mij het meest is bijgebleven is die van de Playstation-moorden in 2001 op de Staart. Dat is nou typisch zo’n tragedie (drie totaal onschuldige mensen onder wie twee minderjarigen werden in koelen bloede vermoord) waar ik liever niet aan wil terugdenken, maar zo eens in de zoveel jaar duikt die driedubbele roofmoord weer op in de media. In dit geval omdat de hiervoor tot levenslang veroordeelde Schiedammer Ed Zandstra, op zoek is naar een herziening van zijn vonnis. Hij beweert namelijk dat hij al lang en breed buiten stond op het moment dat zijn kompaan Ugur U. de dodelijke schoten loste en als dat inderdaad het geval was, zo stelt Zandstra’s advocaat, zou levenslang voor zijn cliënt geen rechtvaardige straf zijn. In die discussie wil ik me niet mengen; ik was in 2001 als verslaggever niet eens meer werkzaam in Dordrecht. Wél interviewde ik jaren later (voor een politiepublicatie) de destijds nog jeugdige agent die als eerste ter plekke was in het ‘plaats delict’ aan de Giessenstraat. Hij schetste mij toen een nauwgezet beeld van wat hij daar aantrof. Dat verslag zal ik u besparen. Wél vraag ik me, ’s avonds bij het inslapen, nog wel eens af hoe het nu eigenlijk met hém gaat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s