‘Veilige’ plek gezocht voor demonstraties


protestHij gaat gelukkig niet door… die anti-racisme-demonstratie, die een groep mensen in Dordt wilde organiseren. En daarmee bedoel ik niet dat ik tégen die demonstratie op zich zou zijn (integendeel zelfs) maar doel ik simpelweg op het gegeven dat de (publicitair aantrekkelijke) binnenstad eigenlijk nauwelijks geschikte plekken kent voor een, met het oog op besmettingsrisico, ‘veilige’ demonstrantenstroom. Nu zullen we nooit weten hoeveel mensen er op zo’n demonstratie in Dordt zouden zijn afgekomen, maar met het oog op wat er In Amsterdam en Rotterdam gebeurd is had je natuurlijk niet kunnen uitsluiten dat de opkomst hier wel eens groter had kunnen worden dan die van eerdere demonstraties (vóór of tegen wat dan ook) die in het recente verleden in deze stad hebben plaatsgevonden. Daar was de opkomst meestal wat eh… zuinigjes en van een hoog ‘incrowd-gehalte’, zeg maar.
In mijn krant lees ik dat de Dordtse burgemeester een dergelijke demonstratie hier zeker niet verboden zou hebben, mits de organiserende partij zich aan de opgelegde ‘veiligheidsvoorwaarden’ zou houden. ,,Demonstreren is een groot goed in ons land en niet voor niets vastgelegd in de Grondwet’’, stelt hij terecht. Toch denk ik dat hij zich wel degelijk even achter de oren gekrabd heeft, want stel nou dat de organisatie, onder het motto ‘come what may’ tóch zou hebben doorgezet dan rijst de vraag waar die mogelijk massale bijeenkomst dan had kunnen plaats vinden? We beschikken in de binnenstad over slechts één relatief groot en (meestal) leeg plein, namelijk het Statenplein, maar ik heb geen idee hoeveel mensen je daar nou kunt posteren mét in acht neming van die gewenste anderhalve meter. Zelf denk ik (maar ik was nooit goed in wiskunde) dat er hier dan plek zou zijn voor hooguit honderd mensen, hetgeen dan met Amsterdam en Rotterdam in het achterhoofd,  ruimschoots ontoereikend geweest zou zijn. Als burgemeester wil je natuurlijk zeker geen eh… ‘Halsemaatje’ en ook geen ‘Aboutalebje’ oplopen en dus zou er dan gezocht moeten worden naar een ruime locatie Waar? Tja… geen idee eigenlijk: hebben wij hier nog ergens een eh… Malieveld?

2 reacties

  1. We waren deze week in / nabij Heartbreak hotel op Oosterend. Jou wel bekend (wanneer ben je er weer?) en daar was volop ruimte op het strand…. groet

    • Statenplein lijkt me groot genoeg mede gezien je opmerking over incrowd. Ze lopen in Dordt niet zo gauw warm voor een demonstratie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s