Een fikse tik voor deze stad


BellevueMijn column van vandaag zou eigenlijk gaan over het feit dat enkele grote winkelketens deze stad mogelijk gaan verlaten. Die houdt u te goed voor maandag, want vanochtend diende zich alweer een nieuw drama aan… hotel/restaurant Bellevue, ‘hét uithangbord’ van ‘waterstad’ Dordt moet namelijk noodgedwongen zijn deuren sluiten en dat kun je gerust een dreun voor de stad noemen. ,,De coronacrisis’’, zo stelt eigenaar Ad Janssen, ,,heeft ons de das om gedaan.’’
Ik moest ineens denken aan een column die ik, elf jaar geleden alweer, over Janssen en zijn aanvankelijk moeizame ‘gevecht om Bellevue’ schreef. Toen ik die terug las ontdekte ik dat mijn schrijfseltje van oktober 2009 nogal grieperig van toon was. Hoe dat kwam? Simpel: er heerste in dit land toen óók al een virus, namelijk de Mexicaanse griep en die had mij dat najaar behoorlijk te pakken. In de column gaf ik aan dat de start van Janssen in Dordt destijds óók nogal ‘grieperig’ was: eerst moest Janssen  de strijd aangaan met zeurende omwonenden die bang waren voor drukte en geluidsoverlast, kort daarna ontstond er een hoop heisa over een paar parkeerplekken die hij daar voor zijn clientèle ‘claimde’ en vervolgens werd hij (voor de rechter) óók nog eens geconfronteerd met een voormalige eigenaar van het hotel/restaurant die zomaar ineens 50.000 euro wilde vangen voor het gebruik van de naam Bellevue. De vastberaden ondernemer Janssen (die overigens zowel uit die parkeeraffaire als uit die naam-affaire als winnaar uit de bus kwam) hield hardnekkig vast aan zijn plan om het destijds al behoorlijk verkrottende Bellevue, dat na het faillissement van de vorige eigenaar alweer vijf jaar leeg stond, een mooi nieuw leven te verschaffen. Ik vind dat wij hem daarvoor als Dordtenaren grote dankbaarheid verschuldigd zijn en ik hoop dat er snel weer een ondernemer opstaat die het, ondanks de coronacrisis, aandurft om in een van Dordts mooiste ‘smoelwerken’ een nieuwe start te maken. Dordt zonder Bellevue is immers net zoiets als Dordt zonder eh… (sorry dat ik ‘m er weer bij haal)… postkantoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s