‘Overvragers’ krijgen nu het lid op de neus


uitverkoopDe PvdA maakt zich zorgen over het dreigende vertrek van grote winkels uit de binnenstad en heeft daarover vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. Dit naar aanleiding van een recent rondetafelgesprek met wethouders, ambtenaren en vastgoedondernemers (een soort interviewsessie voor het blad Vastgoedmarkt) waarin aan het licht kwam dat een aantal bekende winkelketens van plan is deze stad te verlaten. Zo schijnt Blokker de huur van het huidige pand aan het Statenplein inmiddels te hebben opgezegd, zette Cela Woonwereld er den gaf Mediamarkt eerder al aan het huidige pand aan de Johan de Wittstraat te groot en dus te duur te vinden. Primark ‘dreigt’ het winkelcentrum Drievriendenhof te gaan verlaten op het moment dat er een XL-vestiging van dit kledingconcern (dat eind van dit jaar in Rotterdam gerealiseerd wordt) een succes blijkt te zijn en de Xenos en Sport2000 zijn kennelijk ook ontevreden met hun huidige onderkomen en overwegen (vooralsnog binnen Dordrecht) te ‘verkassen.’ Voor ik verder ga wil ik eerst even melden dat het dreigement van Primark om uit Dordt te vertrekken volgens mij gewoon niets anders is dan een handige ‘move’ in een pokerspel over de huur- of koopprijs van het pand waarin dit bedrijf zich momenteel bevindt, want volgens mij loopt die zaak als een tierelier.
Terecht vraagt de Pvda zich af of er misschien ‘dieper liggende oorzaken’ aan deze winkelvlucht ten grondslag liggen en ik ben natuurlijk benieuwd naar de reactie van het college. Zelf hou ik het voorlopig op een ordinaire centenkwestie, aangezien het mij wel duidelijk is (ik schreef daar onlangs nog over) dat té veel winkels in deze stad maandelijks een huur moeten ophoesten die je nauwelijks ‘marktconform’ kunt noemen. Huurbazen (lees vastgoedondernemers) vragen hier bedragen die in geen enkele verhouding staan tot wat er in het op zich fraaie, maar relatief tóch enigszins ‘armlastige’ Dordt aan omzet ‘gedraaid’ wordt of kan worden. Zij proberen al té lang het onderste uit de kan te halen en krijgen nu simpelweg het lid op de neus.

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s