Dordt komt er op de Canon wat bekaaid af


canonSinds enkele dagen beschikken we over een zogeheten herijkte Canon van Nederland. Wat dat is? Tja, een soort kalender met terugwerkende kracht eigenlijk, of zoals de samenstellers het zelf noemen: de vaderlandse geschiedenis in vijftig vensters. Ik kan het zelfs nog eenvoudiger formuleren: de Canon (uit te spreken met het accent op de a en dus niet op de o) is eigenlijk een Top 50 van de belangrijkste gebeurtenissen en personen vanaf zo’n beetje 5500 voor Christus (het oudste menselijke skelet dat in Nederland gevonden is) tot heden. De eerste Canon werd, in opdracht van het ministerie van OCW, in 2006 samengesteld en was inmiddels aan een opfrisbeurt toe, want met het voortschrijden der jaren verandert ook volcontinu onze kijk op de  eigen geschiedenis. Laat ik daar verder niet ál te diep op ingaan, want voor je het weet verzand je in allerlei discussies over de vraag hoe terecht of onterecht het is dat bepaalde personen en gebeurtenissen in de herijkte Canon verschenen of juist verdwenen zijn (de ouwe Drees moest bijvoorbeeld plaatsmaken voor Marga Klompé) en daarvoor beschouw ik mezelf niet deskundig genoeg. Overigens dook mijn oud-collega Hans Berrevoets wél wat dieper in de keuzes van de herijkingscommissie en hij concludeerde dat Dordt er nu bekaaider vanaf komt dan in de editie van 2006. Zo betreurt Berrevoets het dat de beroemdste Dordtenaar aller tijden, de in 1672, samen met diens broer Cornelis vermoordde raadspensionaris John de Witt, geen ‘eigen hoofdstuk’ in de nieuwe Canon kreeg toebedeeld. Ook de betekenis van het Hof van Nederland in relatie tot de Eerste Vrije Statenvergadering (19 juli 1572) blijft, tot groot verdriet van Berrevoets, in de herziene Canon onvermeld.
Wat mij overigens opviel bij het bestuderen van de website canonvannederland.nl is dat er op deze website ook plaats is ingeruimd voor regionale en lokale canons. Aan de stad Dordrecht is op de website dan wel een hoofdstuk gewijd, maar een heuse Dordtse Canon kom je er niet tegen. Ik zou zeggen… werk aan de winkel voor Dordtse historici.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s