Meer aandacht voor Johan en Cornelis graag


joheAch, ik zal er niet bij iedereen vrienden mee maken, maar dat boeit me eerlijk gezegd niet. Ik vind het namelijk een prima besluit van de gemeente om nog eens vijf ton te investeren in de ontwikkeling van het museum Hof van Nederland. Dit met als doel om dit museum grotere bekendheid te verschaffen, inhoudelijk aantrekkelijker te maken en een meer herkenbaar smoel (ja ook letterlijk) te geven teneinde de tot dusver tegenvallende bezoekersaantallen een impuls te geven. Dat is goed voor deze stad die, vooral dankzij ‘onze’ musea elk jaar weer meer toeristen weet te trekken en da’s dan weer voor de lokale middenstand en horeca. Waar ik wél een beetje mee zit is die eeuwige drang (nu zelfs een toezegging aan de raad trouwens) om de gunst van jongeren. Dat is, in mijn ogen, een idee-fixe en ik zou nou juist dááraan niet al te veel geld spenderen. Natuurlijk, jongeren gaan heus wel zo nu en dan (ja, zelfs buiten verplichte schoolreisjes om) naar een museum, maar je kunt ze écht niet ‘verleiden’ door in dit museum, zo is nu het plan, een zogeheten ‘virtual experience’ (zó passé) te realiseren. Het zijn toch écht vooral veertigers, vijftigers en zestigers die in dit land musea bezoeken en er is niks mis mee om je juist op die doelgroep te blijven focussen. Investeren kun je daarnaast beter in naamsbekendheid, in een betere fysieke uitstraling (herkenbare ‘buitengevel’ en daghoreca op Het Hof) en vooral in een meer aansprekend verhaal. Momenteel ‘positioneert’ het Hof van Nederland zich vooral als een museum dat het verhaal vertelt van Dordrecht als ‘geboorteplek’ (of misschien moet ik zeggen conceptieplek) van onze huidige natie. Op zich is daar niks mis mee (vooral blijven doen ook), maar het kán natuurlijk boeiender. Ere wie ere toekomt… in mijn ogen ziet plaatsgenoot Wouter van der Spoel (voormalig gemeenteraadslid) het prima wanneer hij stelt dat in het Hof van Nederland óók het ‘spannende’ levensverhaal van Johan en Cornelis de Witt (en hun tragische einde) een hoofdrol toebedeeld zou moet krijgen. Dordts beroemdste zonen zijn toeristenmagneten… geloof me.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s