De ‘smaak van domme haat’ op Facebook


fbhb1Facebook dreigt meer en meer het rottig riekende bankje bij de uitgedroogde dorpspomp van Onvredistan te worden… een plek waar leegschedelige zuurpruimen elkaar vinden in niet aflatende vuilspuiterij. Wie dat nog niet wist moet maar eens een half uurtje op de FB-pagina’s van kranten en omroepen gaan rondstruinen. Na afloop wél even aan de whisky om ‘de smaak van domme haat’ weg te spoelen. De haters (ze hebben kennelijk veel vrije tijd) scheppen een vals beeld van de werkelijkheid, aangezien Facebook toch vooral ‘bevolkt’ wordt door positieve, hulpvaardige en vrolijke mensen; zij delen mooie muziek, doen verslag van hun vakantiereizen en steken elkaar, met complimenten, condoleances en felicitaties, een hart onder de riem. Het is vanwege die mensen dat ik van dit ‘sociale’ medium nog altijd geen afscheid genomen heb. De haters weten álles beter… hoe je het land moet besturen, hoe je virussen moet bestrijden en hoe je misdaad moet aanpakken… er worden op Facebook veel doodstraffen geëist. In de krant van gisteren verscheen het bericht dat twee actiegroepen (Zwarte Piet is Racisme en Nederland Wordt Beter) een vreedzame demonstratie willen organiseren op het Statenplein. Om te mogen demonstreren heb je in dit land geen vergunning nodig, al zal de organisatie wél eerst om de tafel moeten met burgemeester Kolff die, in het kader van de actuele (corona)situatie, nog altijd kan besluiten om hier geen toestemming voor te verlenen. Nu ben ik zelf – lees mijn eerdere columns hierover – met het oog op besmettingsgevaar momenteel niet bijster enthousiast over welke voorgenomen demonstratie dan ook, maar toen ik of Facebook veelvuldig de zin ‘Ga terug naar waar je vandaan komt’ las, begon er iets in mij te broeien. Want eh… bedoelen die reaguurders nou Meppel, Alblasserdam of Medemblik? Of denken ze nou echt dat iedereen met een kleurtje uit een ander land komt en hier dus per definitie niet thuis hoort? Mijn conclusie: er zullen in dit land nog héél veel antiracisme-demonstraties nodig zijn. Dát probleem legt Facebook bloot. Is dat medium tóch nog érgens goed voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s