Een ‘Dordts’ eerbetoon aan Michael


HomegrownAlweer ruim twee jaar geleden blies Dordts beroemdste maar tegelijk minst bekende inwoner zijn laatste adem uit. Jawel, ik weet zeker dat u nu niet direct ‘oh ja’ roept als ik de naam Michael de Jong noem maar, geloof me,  voor muziekliefhebbers die graag de crossroads van de blues bewandelen is deze Dordtse Amerikaan van Fries-Baskische afkomst wel degelijk een begrip. En u weet wat ze zeggen van muzikanten toch? Die gaan nooit écht dood… nee, ze gaan diep  in je ziel zitten en leven daar tot in de eeuwigheid  voort. Dát heeft Michael de Jong, die ik  in de laatste fase van zijn leven goed heb leren kennen, bij mij in ieder geval bewerkstelligd en dus ben ik blij met het feit dat er, met dank aan het Dordtse muzikantenduo Timothy van der Holst en Ton van der Kolk, op 17 juli aanstaande een postume cd van hem verschijnt, getiteld ‘Homegrown.’ Nu heb ik die cd nog niet in huis maar ik heb hem het afgelopen jaar al wel – zij in het in de nog niet ‘afgemixte’ versie – al meerdere malen mogen beluisteren omdat bassist en medeproducent Ton van der Kolk mij ooit, onder de belofte van grote geheimhouding, al menig ‘voorproefje’ voorschotelde. Aan die geheimhoudingsplicht heb ik me keurig gehouden, maar nu voel ik me vrij om te melden dat ‘Homegrown’ een indrukwekkend requiem ván en een zeer gepast eerbetoon áán een uniek mens geworden is. En dan te bedenken dat ruziemaker-bij-uitstek Michael eigenlijk nooit met Nederlandse muzikanten wilde opnemen. Die zijn lastig en eigenwijs, zo mopperde hij altijd, tegen iedereen die het maar wilde horen. Zó jammer dat Michael het eindresultaat zelf nooit gehoord heeft. Hij zou me dan op schampere toon hebben ‘bekend’ dat de veelal Dordtse muzikanten die aan het project meewerkten, onder wie de eerder genoemde Timothy van der Holst (drums), Ton van der Kolk (bas), Ton Punt (gitaar) en Dusty Ciggaar (pedal steel) toch eigenlijk wel ‘f**king brilliant’ zijn. Ik zou ze het alleen niet mogen vertellen.

Luister en/of bestel via Spotify:

https://open.spotify.com/album/5Rnqi5ZiJ8f55WejEcQTML?si=9kaecry9T8-uK_vxaF-tGQ&fbclid=IwAR1B1bZ3JqjjbfO3Uq3rXD_x-Ow1xl2aA7FtlEAE40vRVGzOLRpfFxxtFJQ

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s