‘Er ontstaat nu een malle controverse’


demoxSoms zou je wensen dat er wel degelijk een God bestond die wat rust, begrip en wijsheid op de mensen zou kunnen laten neerdalen. Waarom ik dat wens? Omdat ik, nota bene op mijn eigen eilandje, iets zie ontstaan wat ik liever niet zie ontstaan. Wat precies? Een raar soort controverse met betrekking tot twee demonstraties: die ene (zeg maar tegen de voorgenomen Corona-noodwet) mocht vorige week niet doorgaan en die andere (aanstaande zondag tegen discriminatie) wél en dat is voor sommige mensen kennelijk maar moeilijk te bevatten. Dat begrijp ik trouwens best, want de gemeente schiet hier, in mijn ogen althans, toch écht een tikkie te kort in de communicatie. De misvatting heerst namelijk – vooral in de onderbuik van Dordt – dat er hier, op basis van de inhoudelijkheid van beide demonstraties, doelbewust met twee maten gemeten wordt, terwijl de beslissing om de ene demonstratie wél en de andere niet te verbieden louter en alleen om veiligheid en besmettingsrisico draait. En natuurlijk… daar mág je het niet mee eens zijn, maar maak er nou geen ‘wij-tegen-zij’-verhaal van. Enkele hoogst verontwaardigde reaguurders (over het algemeen geen atoomgeleerden) doen dat, al dan niet bewust, wél: zij grijpen die beslissing aan om een controverse te creëren en ‘vergeten’ voor het gemak dat anti-racisme-demonstranten niet per definitie tegenstanders zijn van de mensen die vorige week tegen die voorgenomen noodwet en de anderhalve meter-samenleving wilden demonstreren… ‘andersom’ geldt precies hetzelfde. Toch wordt er op de social media door een aantal halve zolen een soort schijntegenstelling gevoed en er hebben mij zélfs al berichten bereikt dat er lieden zijn die de demonstratie van aanstaande zondag in het Weizigtpark willen aanwenden om hun onvrede op het verbod op die andere demonstratie te gaan uitdragen.
Overigens moest ik ook wel weer lachen om al die Facebook-verontwaardiging. Ene Jeffrey schreef dat we wel een héle incontinente burgemeester hebben. Hij zal vast inconsistent bedoeld hebben, maar ja, als je boos bent kijk je niet op een paar lettertjes meer of minder.

PS. Beide demonstraties hebben inmiddels plaatsgevonden en verliepen probleemloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s