De poller is dood… leve de camera’s


poller4Ik hou ‘m er nog even in hoor… dat schietgebedje als ik, komende vanuit parkeergarage Drievriendenhof (waar ik mijn auto parkeer), de Vest op schiet richting Steegoversloot. Zou die poller in de grond, die nu officieel buiten gebruik is, misschien niet tóch nog één keertje schielijk omhoog komen en lig ik straks vanuit mijn bestuurdersstoel naar wolkjes te staren met een stuk metaal tussen mijn bilnaad? Ik zal blij zijn als dat dingen straks daadwerkelijk is uitgegraven, want dát gaat de komende maanden, zij het gefaseerd, gebeuren met álle pollers in de binnenstad.
Na achttien jaar bewegende paaltjes hebben we nu slimme camera’s in Dordt en eh… het schijnt allemaal nog te werken ook. Hoewel? Tussen ons gezegd en gezwegen twijfelde ik daar aanvankelijk nog bést wel even aan, want hoewel ik het nieuwe systeem op zich van harte toejuich (geen ellendige ongelukken meer) valt het mij op dat er momenteel méér auto’s over die ‘gepensioneerde’ poller de Vest opschieten dan voorheen en dat vind ik eigenlijk wel vreemd. Misschien gaat er een soort uitnodigend effect uit van het feit dat de poller nu permanent omlaag staat, maar er staat nu óók een immens bord ‘Verboden in te rijden’ bij. Wie dat niet begrijpt móet zijn of haar rijbewijs uit een pak conflakes gehaald hebben. Een medewerker van de gemeente verzekerde mij dat het systeem op zich prima functioneert, maar dat het voor sommige mensen nog even wennen is: ,,De camera registreert het kenteken en wie geen ontheffing heeft ontvangt, bij de eerste overtreding een vriendelijk ‘nooit-meer-doen-briefje’ in de bus. Wie daarna nóg eens de fout in gaat krijgt een bekeuring. Voor rijden zonder ontheffing in een verkeersluwe zone bedraagt die 95 euro en wie zonder ontheffing een voetgangerszone op rijdt betaalt 140 euro.’’
Zonde eigenlijk dat de opbrengst van die boetes naar het Rijk gaat en niet naar de gemeente. Die laatste zin is van mij hoor… niet van de voorlichter.