Trap er niet in… in dat toneelstukje


OnzinBurgemeesters worden in dit land niet gekozen maar benoemd en op zich kan ik daar wel mee leven. Als we burgemeesters hier zouden gaan kiezen dan ligt het gevaar op de loer dat het een wedstrijdje in populariteit wordt… een soort songfestival voor opportunistische BN’ers op hun retour die, bij gebrek aan kijkcijfers, een nieuw levensdoel in het openbaar bestuur hebben gevonden. Als gemeente loop je dan het risico dat je zomaar ineens met types als Gijp, Brard of Gordon zit opgescheept en dat kan op zich lollig zijn, maar volgens mij draait het in zo’n functie toch écht om andere kwaliteiten dan uitstraling, een vlotte babbel, een makkelijke jij-bak en een gulle lach. Nu wil ik niemand beledigen, want het zou natuurlijk zómaar kunnen dat er in Dries Roelvink een uitstekend bestuurder schuilt, maar u begrijpt wat ik wil zeggen.
In Nederland wordt een burgemeester ‘bij Koninklijk besluit’ benoemd, op grond van een voordracht door de minister van Binnenlandse Zaken, gebaseerd op een aanbeveling van de gemeenteraad. Dat klinkt reuze plausibel, maar achter de schermen wordt er vaak stiekempjes wel degelijk ‘gestuurd’, gelobbyd en ‘gegund’ (‘Wat doen we met Pechtold?’, ‘Hoe belonen we Bruno Bruins?’) dus ook aan het huidige systeem kleven ‘schimmige’ kantjes. Om de burger tóch een gevoel van ‘inbreng’ mee te geven sleutelen steeds meer gemeentes tegenwoordig een soort enquête in elkaar waaraan u mag deelnemen door wat obligate vraagjes te beantwoorden. Zo ook in Sliedrecht, waar men momenteel naarstig op zoek is naar een opvolger voor de naar de Hoeksche Waard vertrokken Bram van Hemmen. Ik zeg, beste Sliedrechters, bespaart u zich de moeite. De vragenlijst die ik op de gemeentelijke website aantrof is een aangepaste kopie van Molenlanden, Zwijndrecht en Dordrecht die eerder al soortgelijke toneelstukjes opvoerden. Het niveau is als volgt: Feyenoord zoekt een nieuwe trainer. Moet hij/zij (a) verstand van voetbal hebben of (b) toch meer een korfbaltype zijn?
Het is schijndemocratie. Nee, erger nog… volksverlakkerij.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s