Zet méér druk op eigenaren winkelpanden


HuurprijzenVandaag een maand geleden gaf ik het al aan: de huur die winkeliers in de binnenstad van Dordrecht moeten ophoesten staat voor veel grote en kleine detaillisten vandaag de dag in geen enkele verhouding meer tot wat er überhaupt nog in die branche verdiend kan worden. En ja, ik begrijp heus wel dat de uitbraak van dat vermaledijde virus de handel geen goed gedaan heeft, maar geloof me ook zonder corona voeren veel winkeliers al jaren achtereen een nauwelijks nog te winnen strijd. Daarbij helpt het natuurlijk ook niet dat wij consumenten tegenwoordig vaak ons winkelheil op internet zoeken omdat je ‘op het wereldwijde web’ nu eenmaal niet hoeft te parkeren, omdat je er altijd jouw product voor het allerzachtste prijsje aantreft (morgen al of soms zelfs vandaag nog in huis) en omdat je dáár altijd wél kunt vinden wat je in de toch al ‘afgekalfde’ winkelstraten niet vindt. Gevolg: steeds meer winkeliers gooien de handdoek in de ring en de pandeigenaren (meestal grote vastgoedjongens) zitten daar niet mee omdat leegstand voor hen fiscaal niet eens onaantrekkelijk is. Op de sociale media lees ik dat het gemeentebestuur, met het oog op deze problematiek, niet zelden ‘van onderuit de zak’ krijgt en dat is niet helemáál terecht. Laat ik het zo zeggen: het zich al jaren voortslepende leegstandsprobleem in binnensteden is een gevolg van een nauwelijks nog te ontwarren Gordiaanse knoop van diverse ontwikkelingen en een gemeentebestuur is in die arena hooguit één van de ‘spelers.’ Wat je gemeentebesturen wél kunt verwijten is dat ze zich ál te gemakkelijk in een bijrol laten duwen. Begin nou eens met méér druk zetten op vastgoedeigenaren die hun panden te lang leeg laten staan en dwing bij deze ‘grootgrondbezitters’ ook af dat ze hun vastgoed tegen lagere huurprijzen aanbieden. Ook de parkeertarieven moeten hier omlaag, want die staan, als gevolg van een verschraald aanbod, al lang niet meer in verhouding tot wat deze stad een winkelend publiek te bieden heeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s