‘Een stad met minder neon is veel mooier’


neonAl eerder schreef ik over het fenomeen straatreclame en dan vooral over hoe sommige winkels het straatbeeld in negatieve zin  ‘kleuren. ‘ Enkele jaren geleden wijdde ik enkele columns aan de Zeeman, de Wibra en de Schoenenreus die, met enorme reclame-uitingen, de werkelijke schoonheid van de Voorstraat (vanaf de Visbrug) bezoedelden. De Zeeman is inmiddels verhuisd en, al heb ik op zich niks tegen die winkel, ik vind toch écht dat het vertrek van deze onderbroekenboer het uitzicht op dit stukje binnenstad ten goede is gekomen. En nu kom ik bij het punt dat ik wil maken: ik zag onlangs een aflevering van het VPRO-programma Tegenlicht over de Franse stad Grenoble. Toen burgemeester Éric Piolle daar een jaar of zes geleden aantrad, bleek hij een bijna heilige missie te hebben, namelijk Grenoble bevrijden van ál te opzichtige straatreclame. ,,Daar is deze stad gewoon té mooi voor en ik vind het ook nog eens véél te opdringerig. Trouwens, die 0,6 procent aan inkomsten die we hierdoor in de gemeentekas mislopen brengt ons echt niet aan de geeuwhonger.’’ Wat aanvankelijk een gevecht tegen windmolens leek is Piolle gelukt: Grenoble is nu de enige straatreclame-vrije stad van Europa en de inwoners zijn daar zeer verguld mee. Ook financieel legde deze beslissing de stad geen windeieren, want juist het feit dat nu de ware schoonheid van de stad ontsluierd werd, maakt Grenoble nu nóg aantrekkelijker voor toeristen. Overigens pleit ik niet voor een binnenstad waar winkels hun naam en logo niet meer op hun gevel zouden mogen zetten… dat mág in Grenoble ook gewoon, maar dan wel bescheiden. In de Engelse vestingstad Chester gaat men zelfs nóg een stap verder. Daar mogen winkels aan de Chester Rows (gevestigd in prachtige middeleeuwse panden) in hun reclame-uitingen niet verder gaan dan handbeschilderde (semi-historische) houten of metalen borden. Ik fantaseer nog wel eens over een Dordtse Voorstraat met louter dát soort reclame-uitingen. Beetje ‘fake’ misschien, maar stukken aangenamer voor de ogen én… een unieke toeristentrekpleister.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s