Politie moet ‘post’ houden in binnenstad


pbOver een tijdje zit er misschien een winkel, een restaurant of een appartementencomplex in. De bewoners zullen hun nieuwe adres dan wellicht als volgt aanduiden: ,,Ik woon aan de Groenmarkt… vlakbij het Stadhuis. Ja, inderdaad, in dat gebouw met die bruine bakstenen en die grote houten dubbele deuren met daarboven het woordje politie op de gevel.’’ Ik vraag me trouwens af of die letters nou uit steen gehouwen zijn en inmiddels écht bij dat pand (oorspronkelijk uit ca. 1750) zijn gaan behoren, of dat ze pas later, in een soort kunststof, zijn aangebracht? Als het eerste het geval is mogen ze volgens mij niet worden verwijderd, aangezien het pand een rijksmonument is. Hoe dan ook… er was ooit een tijd dat ik me niet kon voorstellen dat het politiebureau aan de Groenmarkt ooit een keer zou verdwijnen. De vraag die zich nu aandient is: komt er, na 17 september (als het geveild is) een nieuw politiebureau of op z’n minst een politiepost in de binnenstad? Dat lijkt me toch wel noodzakelijk; een stad met ongeveer 119.000 inwoners (én groei-ambities) kán toch niet zonder een politiebureau in het centrum? Of moeten al die in de binnenstad werkzame politieagenten straks vanuit de Overkampweg gaan opereren? Ik meen me te herinneren dat de politie, nog niet zo héél lang geleden, bijeenkomsten met burgers organiseerde onder het motto ‘Vernieuwend werken.’ Daar werd onder andere de vraag voorgelegd ‘Hoe krijg je de politie dichter bij de mensen?’ De uitkomst was dat Dordtenaren aangaven de wijkbureaus in huns stad (daar zijn er veel van verdwenen) ernstig te missen. Nu hoor ik geruchten dat de politie voorlopig wellicht een ‘hoekje’ krijgt in het huidige Stadskantoor (lekker dicht bij de burger trouwens) en later misschien wel een permanent onderkomen in dat nog te bouwen Huis van Stad en Regio aan de ‘nieuwe’ Spuiboulevard. Of dat klopt krijg ik nergens bevestigd, al blijf ik vinden dat er gewoon een politiebureau in het stadshart hoort te staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s