Je verzint ‘t niet, maar het kán… in Dordt


muurtjeHoe zei Louis van Gaal het ook alweer? Even opzoeken, want ik wil de man wél graag correct citeren. Oh ja: ,,Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom?’’ Toen ik gisteren in mijn krant las over het feit dat de Dordtse welstandscommissie, handelend naar de letter en niet naar de geest van de wet, de bouw van een negen meter hoge stalen muur tegen de achtertuin van bewoners aan de Rijksstraatweg heeft laten ‘passeren’, kreeg ik even dat Louis-gevoel. Edwin de Visser, een van die gedupeerde bewoners, moet al wat langer met dat gevoel rondlopen.
Voor wie niet weet waar ik het over heb, even een korte uitleg: ongeveer vijftien jaar geleden kochten Edwin en zijn vrouw Linda een bescheiden eengezinswoning aan de Rijksstraatweg. Dat de achtertuin van dat huis aan het bedrijventerrein Dordtse Kil 3 grensde was geen probleem (De Visser zocht het vóór de aankoop zelfs nauwgezet uit) want volgens het bestemmingsplan zou in deze hoek van dat bedrijventerrein alleen maar laagbouw komen. Maar toen (ik heb het over enkele jaren geleden) werd dat bestemmingsplan, zomaar ineens door een, laat ik het voorzichtig zeggen, onoplettend gemeentebestuur gewijzigd. Een bouwmaatschappij zag daarop haar kans schoon en zette hier, nog net niet tégen de achtertuin van De Visser en diens buren aan, een negen meter hoge loods neer. Gevolg: de bewoners hebben nu nog maar één uitzicht, namelijk een hele grote reflecterende en daardoor oogverblindende muur. En wat zegt de Welstandscommissie die, als het om bouwplannen in deze stad gaat, al decennia achtereen zo’n beetje op elke slak een héél pak Jozo-zout legt, maar juist dit bizarre plan wél goedkeurde? Eh… tja, die hoogte van negen meter past nu eenmaal in het bestemmingsplan en wij mogen de geboden bouwmogelijkheden daarin niet beperken. Nee, je verzint het niet, maar het kán… in Dordt.
Ik ga Louis bellen. Misschien dat hij de leden van de welstandscommissie even uit hun coma wil helpen brullen.

FOTO: Maartje Brockbernd/Rinie Boon/AD

Advertentie

Eén reactie

  1. Nog nooit gemerkt dat die zg welstandscommissie zich conformeert aan het begrip “welstand”. Waar die club uit samengeraapt is ….? Misschien ze eens verplicht een opleiding laten volgen en anders van die verblindende wand een hok maken en ze daarin opsluiten….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s