Komt er een première in The Movies?


vermeerHet is alweer ruim twee jaar geleden dat de Grotekerksbuurt en het Stadhuisplein een theelepeltje Hollywood over zich heen gesprenkeld kregen. Onze goeie ouwe binnenstad moest weer eens voor Amsterdam ‘spelen’ en dat allemaal ten behoeve van de opnames van een speelfilm over het leven van kunstvervalser Han van Meegeren, die gedurende de oorlogsjaren bekende meesterwerken, van onder andere Hals en Vermeer, namaakte en aan de bezetter verkocht. Het verhaal van Lyrebird speelt zich af kort na de Tweede Wereldoorlog. Van Meegeren (gespeeld door Guy Pierce… u weet wel, de echtgenoot van Carice van Houten) liep destijds de kans om zwaar gestraft, ja, zelfs geëxecuteerd te worden wegens collaboratie, omdat hij enkele schilderstukken (waaronder dus een ‘heuse’ Vermeer) had verpatst aan nazi-kopstukken. In de film fungeert het Dordtse Stadhuis, als de (Amsterdamse) rechtbank waar Van Meegeren, kort na de bevrijding terecht stond en het veldje voor de Grote Kerk was  ‘omgetoverd’ tot een executieplaats waar landverraders de kogel kregen. Gisteren ‘hing’ ik wat rond op IMDB (de internationale database voor film- en tv-producties) op zoek naar het waarderingscijfer van een film die ik via Netflix wilde bekijken en toen stuitte ik bij toeval op een wat langere trailer van Lyrebird, die me zeker niet tegenviel. Ik bekeek die trailer natuurlijk met een ‘Dordts’ oog en zag mijn stad daarin schitteren, zij het dan louter als een soort ‘stand in’ voor de hoofdstad. Overigens draagt de film  inmiddels niet meer de naam Lyrebird, maar gaat hij in bioscopen en filmzalen  ‘The Last Vermeer’ heten. Toen ik vervolgens op die titel wat verder ging browsen ontdekte ik dat de rolprent in augustus vorig jaar al in première ging op een filmfestival in Colorado, maar dat hij, vanwege de coronacrisis, verder nog niet in Nederlands en dus ook niet in Dordrecht te zien was. Nu kan ik hem, als ik dat per se wil, tóch wel bekijken (ik vond hem op een Amerikaans streamingplatform), maar eerlijk gezegd wacht ik toch liever op die enige echte première bij ons in The Movies.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s