Een probleem dat je gewoon zíet aankomen


drunkie 8Mooi woord hoor klokkenluidersbrief, maar eh… die term neem ik wél steeds vaker met een korrel zout. Waarom? Omdat het begrip klokkenluider tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt wordt zonder de lading te dekken. Een klokkenluider is immers iemand, ik citeer nu even het woordenboek, die al dan niet anoniem als werknemer (of bewoner) van een bedrijf of organisatie bepaalde missstanden naar buiten brengt. In de zogeheten ’klokkenluidersbrief’ die ik, nét voor het weekend, ontving van het actiecomité Kromhout/Kasperspad draait het niet zozeer om misstanden, maar om een (niet eens geheime) beleidskeuze van het Leger des Heils. Het predicaat ‘klokkenluidersbrief’ snijdt hier dan ook geen hout, terwijl de boodschap die ik er in aantref dat wel dégelijk doet. Die boodschap komt hier op neer: door de min of meer vaste bewoners van het Leger (een groep nauwelijks overlast veroorzakende mensen op weg naar zelfstandigheid) te verhuizen naar Wielwijk en Sterrenburg en de daardoor vrijgekomen ruimte aan de straatzijde van het Kromhout te gaan inzetten om nachtelijk onderdak te verschaffen aan de veelal wél overlast veroorzakende min of meer ‘chronische’ dak- en thuislozen (met meestal ernstige verslavingsproblemen) zal de overlast in de buurt eerder toe- dan afnemen. Die zorg deel ik en ook ben ik het met het actiecomité eens dat deze beleidskeuze van het Leger des Heils behoorlijk haaks staat op de bouwambities die de gemeente in deze buurt koestert. Op de plek van onder andere het voormalige arbeidsbureau en het vertrekkende Yulius staan namelijk ongeveer 110 koopwoningen gepland, maar die plannen, zo stelt het comité, ‘botsten’ ernstig met de beleidskeuze van het Leger de Heils. Vrij vertaald: je kan daar, vlakbij het Leger des Heils, als gemeente wel leuk huisjes willen gaan neerzetten, maar potentiële kopers, voor zover ze al wíllen komen, gaan die overlast van nóg meer dag- en nachtopvang straks écht niet pikken. Die waarschuwing van het comité (in laten we het geen klokkenluidersbrief maar een brandbrief noemen) mag de gemeente zich serieus aantrekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s