Covid maakte Dordt wél terrasrijker


terrasHet viel me eigenlijk nog mee hoor, qua Belgen deze week. Het ‘oranje’ (dus negatieve) reisadvies dat het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft afgegeven voor onder andere Zeeland en Zuid-Holland, was de afgelopen dagen in ieder geval nog niet duidelijk merkbaar in de stad. Ik kwam eerder deze week, tijdens een wandelingetje met Blafmans, nog een heleboel Vlaamse dagtoeristen tegen bij Nobel’s brood aan de Grotekerksbuurt, bij de Crimp aan de Visstraat en bij de Stadsbranderij aan de Vriesestraat. En dat was nog vóórdat de klok tien uur geslagen had.
Tóch vrees ik dat de, nog maar nauwelijks van de lockdown bekomen horeca-exploitanten op dit eiland wederom een tikkie moeten gaan verwerken, want niet alleen dat kleurtje oranje, maar ook de oproep van de Belgische regering (aan álle Belgen) om de komende weken in een zelfopgelegde quarantaine te gaan, zal uiteindelijk toch wel diverse zuiderburen doen afzien van een bezoek aan Nederland. ,,En dat raakt óók de ondernemers op plekken waar momenteel helemaal niet zoveel besmettingen zijn, waaronder Dordrecht’’,  zo stelt directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland.
We zullen het zien, maar intussen valt mij wél iets op, namelijk dat Duitse dagjesmensen Dordt ineens weten te vinden. Hoe dát nou komt weet ik niet, maar nooit eerder zag ik zóveel Duitse toeristen door mijn stadje wandelen als in de afgelopen weken. Ik raakte gisteren in gesprek met een Duits echtpaar dat, na een dagje Dordt (‘Fabelhaft Schön’), op zoek was naar een goed restaurant. Ik heb ze doorverwezen, nee letterlijk gebracht zelfs, naar La Bohème aan het Augustijnenkamp waar de tafeltjes tegenwoordig in dat idyllische straatje staan, waardoor daar nu een Monmartre-achtig sfeertje hangt. On-Dordts zou je dat vroeger noemen, maar dát is inmiddels toch écht een achterhaald begrip geworden. Mocht de covid-crisis op een dag geschiedenis worden dan hoop ik dat veel van die ‘nieuwe’ corona-terrassen en terras-uitbreidingen mogen blijven staan. Los van alle ellende die de pandemie bracht is de binnenstad nu eindelijk een heuse terrasstad geworden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s