Grote onrust in Sliedrecht over ‘Yulius-klanten’


‘Actie graag, Yulius, gemeente Sliedrecht en politie Zuid-Holland Zuid.’ Deze ‘oproep’, te lezen op de plaatselijke onlinekrant Sliedrecht 24, leidde tot heftige discussie in het dorp over de psychiatrische hulpinstelling Yulius in Sliedrecht, waar het, zo maak ik althans uit die discussie op, de laatste tijd drukker schijnt te zijn dan ooit tevoren. Dit als gevolg van het feit dat het Dordtse Yulius-filiaal sinds enige tijd deels is ondergebracht bij de Sliedrechtse afdeling aan de Wilhelminastraat en dat is in het straatbeeld kennelijk duidelijk merkbaar.
Aanleiding tot de discussies (er staat inmiddels een waslijst aan reacties op de Facebookpagina van Sliedrecht 24) was een behoorlijk verwarde man, die dagen achtereen het Sliedrechtse straatbeeld domineerde. Hij zou mensen op provocerende wijze aanspreken en stond soms ook zomaar een tijdje op een straathoekje te schreeuwen. ,,Die man is een gevaar op straat’’ en ‘Wij maken ons ernstig zorgen over onze kinderen.’’
Inmiddels schijnen er meer ‘verwarde’ mensen door het baggerdorp te dwalen en Sliedrecht 24 doet nauwgezet verslag van de onrust die dat bij de inwoners veroorzaakt. Eerder deze week vroeg de online krant (bestierd door NOS-journaal redacteur Peter Donk) om tekst en uitleg van de gemeente Sliedrecht. Die reactie luidt als volgt: Om privacyredenen kan Yulius geen uitspraak doen over specifieke situaties of personen, ook niet of het wel of niet om een cliënt gaat. Maar als er een melding binnenkomt over iemand die bekend is bij Yulius, kun je erop vertrouwen dat iemand de hulp krijgt die nodig is. Die wel érg neutrale reactie (eigenlijk géén reactie) schoot inwoner Michel Kraaijeveld in het verkeerde keelgat. Hij spande een zogeheten WOB-procedure tegen de gemeente aan om méér inzicht te krijgen in,  en ik citeer, ‘de afspraken tussen Yulius en de gemeente aangaande het huisvesten van cliënten met een dubbele problematiek, verslavingsproblemen of psychotische aandoeningen.’ Ook wil hij weten wát de gemeente gaat doen om de nu ontstane overlast in het dorp aan te pakken. Wordt vervolgd.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s