Over een bordje, een brug en een oversteekplaats


‘Kun je dáár nou niet eens een stukje over schrijven?’ Ja, ik weet het, ik heb dat zinnetje al eens vaker gebruikt in enkele van de duizenden columns die ik de afgelopen tien (bijna elf) jaar voor deze krant schreef. Logisch ook, want de vraag wordt mij, gemiddeld zo’n drie keer per week voorgelegd. Nu haal ik mijn neus niet op voor ‘klein’ nieuws, maar zo soms zijn specifieke wensen of kwesties eigenlijk nét te klein om daar een héle column aan te wijden. En dus heb ik vandaag eens drie van die verzoekjes gebundeld onder het motto: voor één keer is deze columnist ook een beetje ombudsman. Zo vroeg een lezer mij of ik eens aandacht wilde besteden aan het feit dat er, voor de deur van Verpleeghuis Crabbehof (tegenwoordig heet het Crabbenhoven, geloof ik) geen voetgangersoversteek mét verkeerslicht meer is. Die is namelijk, overigens zonder enig overleg vooraf, na de laatste wegrenovatie verdwenen en nooit meer teruggekomen. De bewoners aldaar, niet zelden fysiek beperkt, zien die faciliteit graag terugkomen, want voor hen is oversteken (richting winkelcentrum) nu wel érg lastig geworden. Een andere lezer vroeg me of ik eens wilde polsen of er draagvlak bestaat voor een petitie tegen het onzalige plan om de Damiatebrug (dé ultieme ansichtkaart van het historische havengebied) te gaan uitrusten met slagbomen en camera’s. Leuk idee… bij deze dus.
En dan is er, tot slot, nog het verzoek van Bill Hermsen, de initiatiefnemer van het schilderij De Grachtwacht aan de Voorstraathaven. Bill heeft in het kader van de zogeheten ‘Wijkwens’ inmiddels 300 handtekeningen verzameld om dat schilderij (waarop de gebroerders De Witt, Aelbert Cuyp, Ary Scheffer en Ferdinand Bol, ons vriendelijk toelachen) een beetje behoorlijk uitgelicht te krijgen, zodat het na zonsondergang óók zichtbaar is. Ook zou hij prijs stellen op een bordje met uitleg op de Lombardbrug. Tot dusver heeft hij op dat verzoek van de gemeente nog geen antwoord gekregen. Misschien dat deze column een beetje helpt.

Eén reactie

 1. *W.b.t de Damiatebrug (dé ultieme ansichtkaart van het historische havengebied) te gaan uitrusten met slagbomen en camera’s. Leuk idee… bij deze dus…”

  Ik hoop dat je het cynisch bedoeld Kees, want het zal toch niet waar zijn dat er dadelijk slagbomen bij zo’n mooi historische brug geplaatst worden.
  Hoevaak gaat die brug eigenlijk open?
  Is er nou niemand, desnoods een vrijwilliger, die de brug handmatig open en dicht kan doen. En a.u.b. niet op afstand. Maak er een attractie van met echte brugwachter i.p.v. een Damiatebrug 2.NUL.
  Behoed ons van een kermisattractie met lampjes, omroepinstallatie, camera’s etc. etc. voor onze kleinkinderen. Dadelijk kunnen ze alleen nog van onze trouwfoto’s en overgebleven ansichtkaarten zien hoe romantisch het ooit was. Net als het postkantoor wat ze ons ooit hebben afgenomen. Ik kan me dat gebouw als 50 plusser nog vaag herinneren, maar wat had ik dat gebouw het liefst in levenden lijve gezien!
  Het is dat ik nog niet met pensioen ben, maar wat zou ik graag in aanmerking willen komen om deze brug handmatig te bedienen. Zet mij maar vast op de lijst.
  En die stoplichten die ze voor deze brug op de begroting hebben staan kunnen ze vast wel doneren aan de oversteekplaats 2.0 in Crabbehoff, dan kunnen de mensen daar weer veilig de overkant halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s