Kom maar op hoor, met die ‘lawaaiflitsers’


Laat ik eens beginnen met de stelling dat geluidsoverlast een subjectief gevoel is. Waar de een zich al stoort aan licht gestommel van de bovenburen, trekt een ander de grens bij eh…  geschreeuw op straat, een volcontinu blaffende hond, een buurman die Koos Albers door de achtertuin laat schallen of – en daar wil ik het vandaag over hebben – herrie van luid optrekkende motorfietsen en opgevoerde puberautootjes… u weet wel met van die malle sportuitlaatjes en een overdaad aan sneue spoilers. Nu wil ik graag eerst een punt maken: de welbekende motorrijders die het al jaren achtereen flikken om in de ouwe (en galmende) binnenstad een wekelijks ergernisshowtje op te voeren zijn geen heuse motorliefhebbers, maar mannetjes die een stoere bike, quad of trike hebben gekocht om (in letterlijke en figuurlijke zin) de geringe reikwijdte van hun mannelijkheid te compenseren. Ik woon al héél lang in de binnenstad en de meeste van die tiepjes ken ik inmiddels wel… ze komen thuis kennelijk aandacht te kort en die aandachtsmomentjes grijpen ze door in de binnenstad terrasgasten en het winkelend publiek de stuipen op het lijf te jagen door de gashendel van hun voertuig demonstratief open te trekken. Dát is wel degelijk ergerniswekkend (daar is niks ‘subjectiefs ‘ aan) en dus zie ik het idee van de plaatselijke VVD (nota bene de Vroemvroem-partij) om op specifieke ‘overlastplekken’ in de stad zogeheten lawaaiflitsers te plaatsen wel zitten. De echte herrieschoppers worden dan gewoon geflitst en ontvangen een vette boete (honderden euro’s) in de bus. Ik vroeg me alleen af: bestaan die dingen eigenlijk wel? Ja hoor… in Engeland bijvoorbeeld wordt hier al sinds vorig jaar volop mee geëxperimenteerd. En weet u wat nou het mooie is? Het initiatief wordt daar ‘omhelsd’ door de Royal Automobile Club en de overkoepelende organisatie van motorrijders. Waarom? Omdat toeren met klassieke auto’s en motorfietsen in Engeland, meer nog dan bij ons, een ‘way of life’ is. ,,Dat willen we ons niet door een paar malloten laten afnemen’’, zo stellen woordvoerders van beide organisaties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s