Een ‘Havnebad’ lijkt me nou écht iets voor Dordt


Hoeveel zwemplekken heeft Dordrecht eigenlijk… ik bedoel, buiten de reguliere zwembaden om? Dordt mag dan een heuse waterstad zijn, maar eigenlijk is het aanbod aan ‘natuurlijke’ zwemplekken hier best wel wat aan de magere kant. Goed, we hebben de Merwelanden en De Viersprong, maar verder zijn hier geen min of meer ‘officiële’ natuurzwembaden. Officieuze wél natuurlijk, want op warme dagen ‘scheppen’ jongeren vaak hun eigen plekjes, zoals het jachthaventje bij de Loswalweg (Het Wantij) en de min of meer zelfgecreëerde stadsstrandjes aan beide zijden van de Amaliabrug over Het Vlij. Er zijn nóg wel een paar van die ‘zwem-hangouts’: bij de Oosthaven bijvoorbeeld (Nieuwe Merwede) en bij de Dokweg (Oude Maas). Ook in de historische havens wordt tegenwoordig steeds vaker gezwommen. Toegegeven… dat zijn al zes plekken en ik ben er vast ook nog een paar vergeten, maar het is en blijft weinig voor een stad die omgeven en doorkruist wordt door water.
Het is alweer acht jaar geleden dat ik in de Deense stad Aalborg iets heel bijzonders aantrof, namelijk een natuurzwembad (mét horeca- en toiletfaciliteiten) in de binnenstad. Eigenlijk is het een soort mega-ponton, waarvan de zijwanden als filters dienden om het zwemwater (dat dus van buiten uit door die wanden naar binnen sijpelt) schoon te houden. Alles, zo legde een collega-journalist mij uit, gebouwd met louter duurzame materialen, die mij deden denken aan natuurcentrum Weizigt. De Aalborgse jeugd zwom en flaneerde er naar hartenlust en op een groot bord werd uitgelegd dat het ‘Havnebadet Aalborg’ geheel en al op zonne-energie werkt en bekostigd is door de gemeente in samenwerking met diverse grote bedrijven in de stad. Hélemaal Stadswerven, was de eerste gedachte die in mij opkwam, al zou het bij de Dokweg natuurlijk ook kunnen. En dus heb ik dat Deense voorbeeld (met foto’s en gegevens) destijds ‘neergelegd’ bij enkele enthousiastelingen van Beter voor Dordt. Helaas heb ik er sindsdien nooit meer wat van gehoord. Andere partijen misschien belangstelling? Ik vind het nog steeds ‘een match made in heaven’ voor waterstad Dordt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s