Zullen we weer poezenfilmpjes gaan uitwisselen?


Ik heb ze inmiddels allemaal langs zien komen… die malle huisvlijttheorietjes over ‘de verborgen agenda van de regering, over ‘de macht van de farmaceutische industrie’, alsmede de ‘florerende mondkapjesindustrie’, waar China dan weer profiteert. Dan zijn er óók nog de vele varianten op het verhaal dat Covid 19 uiteindelijk niets anders is dan – ik ga even kort door de bocht – een eh… uitvinding van Russen, Rutte, Chinezen, Bill Gates, Sylvana Simons, de linkse kerk (wát dat ook moge zijn) of de Dordtse burgemeester Wouter Kolff met als doel om ons, eenvoudige boeren, burgers en buitenlui, er de komende decennia strak onder te houden. Oh ja, en verder zitten de moslims, Femke Halsema en Black Lifes Matter erachter, want die hele coronacrisis is namelijk óók nog eens één groot complot om Zwarte Piet buiten de deur te houden, de horeca te beteugelen en hoogbejaarden op te ruimen, want ‘die wachtlijsten in de verpleeghuizen waren wel érg lang geworden.’
Geloof me, die teksten heb ik niet verzonnen hoor… je leest ze gewoon op de ‘digitale dorpspompen’ onder nagenoeg elk artikeltje dat ook maar iets met corona en coronamaatregelen te maken heeft. Vooral op Facebook vinden zwaar verongelijkte bubbelgenoten elkaar tegenwoordig maar ál te makkelijk in hun eigen visie op ‘Het Grote Ongrijpbare’ en nog nooit eerder zijn ze het zó met elkaar eens geweest. Mocht er onverhoeds tóch nog iemand anders door hun bubbeltje heen prikken (aan die ons-kent-ons-algoritmes moet kennelijk nog gesleuteld worden) dan ontstaan al er snel toetsenbordoorlogjes waar de honden geen brood van lusten. En wie niet mee gaat in de vele complottheorieën krijgt, je kunt er op wachten, de volgende tekst om de oortjes geslingerd: hé wacht even… nu snap ik het. Jij zit natuurlijk óók in het complot!
Nog nooit eerder heb ik zó verlangd naar tegelwijsheden, poezenfilmpjes, huisconcertjes, thuisgerechtjes en vakantiekiekjes… naar lieve berichtjes van lieve mensen die gewoon hun best doen om er nog wat van te maken in deze onbestendige tijden. Hé hallo, zijn jullie er nog?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s