‘Een bedankje kan er niet eens meer af’


Een beetje verscholen, in een inhammetje van het Kaspersad halen, ook vanmiddag weer, vele tientallen mensen hun wekelijkse ‘pakketje’ op van de Voedselbank.  Zelf uitkiezen wat je lekker vindt of nét nodig hebt is er, in deze coronatijden, even niet bij, want om besmettingsrisico’s te beperken en de wachttijd (buiten in een lange rij) kort te houden, heeft de Voedselbank er voor gekozen om de pakketten tijdelijk vóóraf samen te stellen. Dát, in combinatie met de hoge temperaturen, deed vorige week maandag bij het uitdeelpunt de vlam in de pan slaan. Eén van de cliënten, die daar getuige van was, legt uit wat er precies gebeurde: ,,Het sfeertje is in de rij is sowieso al een tijdje aan het verslechteren… ik bedoel, een bedankje kan er tegenwoordig niet eens meer af, er wordt geruzied en geklaagd dat het een lieve lust is en de vrijwilligers worden verbaal steeds vaker de grond in geboord. Afgelopen maandag vóelde je het gewoon aankomen; de sfeer was  grimmig dan ooit en één van de vaste klanten, een nogal agressieve vrouw, maakte zo’n beetje iedereen die bij haar in de buurt kwam voor rotte vis uit en ook dreigde ze mensen op hun gezicht te slaan. Dat kwam op diverse cliënten in de rij, waaronder jonge moeders met kinderen, ouderen en gehandicapten, dusdanig intimiderend over dat iemand besloot die dame op haar gedrag aan te spreken. Dat was moedig van die man, maar kennelijk niet verstandig want ze begon er, samen met een vriendin, meteen op los te beuken. De politie moest er aan te pas komen om de vechtpartij te beëindigen. Gevolg: angst en verdriet bij veel mensen, die alleen maar hun pakketje kwamen halen en niet ‘steetwise’ zijn en ook de vrijwilligers waren totaal aangeslagen. Juist die mensen, die elke week weer belangeloos voor ons klaar staan, verdienen ons respect en een dikke pluim. Zou je dát alsjeblieft een keer willen aanhalen in je column… dat we van ze houden?’’
Bij deze dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s