De gemeente schitterde door afwezigheid


Ik had deze column misschien een paar dagen eerder moeten schrijven, namelijk op 20 augustus, de dag dat het exact 348 jaar geleden was dat Dordts beroemdste ‘zonen’ Johan en Cornelis de Witt op gruwelijke wijze in Den Haag om het leven werden gebracht. Al vier jaar achtereen wordt deze tragische gebeurtenis, op instigatie van de lokale radiomaker Ben Corino, herdacht met een kleine, overigens altijd ‘waardige’ bijeenkomst bij het beeld van de gebroeders op de Visbrug; er worden dan bloemen neergelegd en kaarsjes neergezet, iemand houdt een toespraakje, draagt een gedicht voor of zingt een liedje en na wat fotosessie en interviews, meestal gadegeslagen door een verbaasd kijkend terraspubliek), gaat het gezelschap ‘herdenkers’ vervolgens weer huis- of kroegwaarts. Dat gebeurde donderdagavond dus ook weer, zij het ditmaal op een, vanwege de coronacrisis, wat meer ingetogen wijze.
Ik vind het een prachtig initiatief van Corino en ik hoop oprecht dat dit jaarlijkse ‘momentje’ gaat uitgroeien tot een ware traditie zodat er, ook lang nadat ‘wij’ (de bloemenleggers van vandaag) er niet meer zijn, nog altijd op 20 augustus een plechtigheid zal plaatsvinden bij het standbeeld van Johan en Cornelis. Dat ik mijn column hierover nú pas schrijf heeft te maken met het feit dat enkele dagen later pas écht tot me doordrong hoe bijzonder het eigenlijk is dat inwoners van deze gemeente anno 2020 nog altijd zo enorm trots zijn op ‘hun’ beroemde ‘voorvaderen.’ Da’s mooi natuurlijk en daarom vind ik het jammer dat er, behoudens enkele raadsleden, donderdagavond niemand ‘namens de gemeente’ aanwezig was.  Is dat, om Marco van Basten maar eens te citeren, ‘een bewussie’ onder het motto ‘pro-De Witt is tóch een beetje anti-Oranje en daar branden wij onze handen niet aan? Ik kan het me niet voorstellen, maar toch…
Volgend jaar vindt het eerste lustrum van de herdenking plaats… ik hoop mét Jubal, mét een mooie toespraak (Maarten van Rossem is een groot bewonderaar van het standbeeld) en – want zó hoort het – mét een zware gemeentelijke afvaardiging.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s