Het is in ieder geval een begin, die woonplicht


Nee, het is niet dé, maar op z’n minst ‘een’ oplossing… té weinig ook om écht het verschil te maken, maar ‘Het Grote Omdenken’ is in ieder geval begonnen. Alleen dáárom al vind ik dat álle gemeenten in de Drechtsteden, Zwijndrecht moeten volgen met het invoeren van de zogeheten woonplicht bij nieuwbouwprojecten.
Wat die woonplicht, ook wel anti-speculatiebeding genoemd, inhoudt? Simpel… bij elke opgeleverde woning (in Zwijndrecht draait het vooralsnog om tien starterswoningen van ca 225.000 euro) wordt een zogeheten ‘verkooprestrictie’ opgelegd. Dat betekent dat deze woningen uitsluitend verkocht mogen worden aan mensen die hier, op z’n minst voor de duur van vijf jaar, ook daadwerkelijk gaan wonen. Doel hiervan is om speculanten, die nieuw opgeleverde woningen steeds vaker opkopen (om ze met een forse winst weer direct door te verkopen of te verhuren), ‘buiten de deur’ te houden, waardoor nieuwkomers op de huizenmarkt een wat eerlijker kans krijgen op een betaalbare woning. Nogmaals, ik vind de invoering van die woonplicht een mooi streven van Zwijndrecht, maar het is en blijft een pleister op de té grote en nog altijd groeiende wond die woningnood heet. In Dordrecht en de regio is het voor starters nagenoeg onmogelijk om een betaalbaar huis te kopen en ook de wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn véél te lang. Ik ga hier geen verhandeling houden over de oorzaken hiervan (deze column zou dan twee keer zo lang moeten zijn), maar feit is dat de woningmarkt hier momenteel muurvast zit. Een stad zonder enige ‘woonbeweging’ is gedoemd te vergrijzen en te sterven. Het credo is dus méér bouwen maar daarbij, minder dan nu het geval is, inzetten op ‘het duurdere segment.’ Ik begrijp dat het voor gemeentes aantrekkelijk is om mensen met een wat dikkere portemonnee binnen te halen, aangezien een hoger welvaartsniveau wonderen doet voor het voorzieningenniveau. De keerzijde van dat streven is echter dat een gemeente die naar huisvesting snakkende onderwijzers, verplegers, brandweermensen, politieagenten, winkelbediendes en bouwvakkers, de stadsgrenzen over jaagt, uiteindelijk óók een sterfhuisconstructie wordt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s