‘Scheidsrechters’ die de wedstrijd niet aanvoelen


De beste scheidsrechters zijn scheidsrechters van wie je, na afloop van een wedstrijd, eigenlijk niet eens wist dat ze er waren. Dat geldt ook voor welstandscommissies en dáár zit ‘m op dit eiland nou precies het probleem. De leden van de Dordtse welstandscommissie leggen namelijk, zo’n beetje bij elk advies dat ze verstrekken té veel zout op slakken die helemaal geen zout nodig hebben. Ook smoren ze élke vorm van creativiteit en doen hun adviezen nogal willekeurig aan. Kortom, het zijn scheidsrechters die de wedstrijd niet aanvoelen. Voorbeelden? Ik heb er inmiddels een plakboek vol mee: de welstandscommissie heeft géén moeite met toeters en bellen (rood-witte hefbomen) bij Dordts mooiste ‘ansichtkaart’, ofwel de Damiatebrug, de welstandscommissie was tégen grote vensters in tot appartementencomplex om te vormen hoogspanningsstation aan de Oranjelaan omdat die ‘het gesloten karakter’ van dit pand té veel zouden aantasten (Hoe kun je daar dan aantrekkelijke appartementen van maken?), de welstandscommissie keurde jaren achtereen elke verandering aan de Willemshoeve af, met als resultaat dat de eigenaar van dit stukje Sterrenburgs erfgoed uiteindelijk besloot om die hoeve dan maar helemáál tegen de vlakte te gooien, de welstandscommissie keurde het plan om aan de Dubbeldreef tien klimaatneutrale starterswoningen met platte daken te realiseren af omdat, en ik citeer ‘een schuine kap beter aansluit bij de andere woningen in dit buurtje’ (muggenzifterij), de welstandscommissie had, enkele jaren geleden alweer, grote bezwaren tegen een vuurtorentje voor de deur van een restaurant op de Staart (een parkeerterrein nota bene) en tegen een simpele terrasoverkapping boven een terras aan de Grote Markt, maar heeft dan weer geen enkele moeite met een negen meter hoge muur achter een rijtje eengezinswoningen aan de Rijksstraatweg. En nu blaast de welstandscommissie op nogal arrogante toon het plan af voor een paar te bouwen (en hoogst noodzakelijke) kleedkamertjes bij voetbalclub RCD. Hallo… aarde roept Dordtse welstandscommissie. We hebben uw beslissingen even teruggekeken via de VAR en komen tot de volgende conclusie: ga onmiddellijk terug naar uw eigen planeet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s