De Spuiweg moet weer ‘glans’ krijgen


Is er nog Hoop voor de Spuiweg? Ik bedoel, krijgt deze van oudsher statige ‘aanlooproute’ naar het winkelgebied in de binnenstad op een dag weer die allure die het in vroegere jaren had? De wat jongere lezers van deze column kunnen het zich misschien nauwelijks voorstellen, maar tot zo’n 25 jaar geleden was de Spuiweg een winkelstraat van allure, met onder meer een bakker, een slager, een heuse sigarenboer, een wijnhandel, een klokkenmaker en een melkwinkeltje van de DMI (Dordtse Melk Inrichting).
Beginjaren negentig begon de Spuiweg echter stapsgewijs aan uitstraling in te boeten. Veel winkeliers gaven er de brui aan en diverse leegstaande panden werden aangekocht en ‘opgevuld’ door de evangelische hulpinstelling De Hoop, die daar al wat vastgoed bezat. Er werden wat opvangplekken, een kindercrèche en wat winkeltjes gerealiseerd (gerund door verslaafden ‘op de weg terug’), maar alle goede bedoelingen van De Hoop ten spijt gleed de Spuiweg toch beetje bij beetje verder af. De verloedering sloeg helemáál toe toen coffeeshop Roots Corner zich er vestigde. De Spuiweg werd, vooral rondom deze coffeeshop, een ‘hangout’ voor niet al te frisse types die er op den duur, niet eens meer al te heimelijk, in drugs en gestolen waar handelden. Zo ‘verpauperde’ de Spuiweg, vanaf zo’n beetje begin deze eeuw, tot het Dordtse equivalent van de Rotterdamse Kruiskade in haar aller-slechtste periode. Nadat Roots Corner, enkele jaren geleden op last van de voormalige burgemeester Brok, de deuren moest sluiten en zich aan de overzijde enkele nieuwe winkels vestigden, gloorde er weer iets van een toekomst voor de ooit zo ‘sjieke’ Spuiweg. Nu De Hoop besloten heeft haar vastgoed alhier van de hand te doen liggen er ook weer kansen voor nieuwe bewoners en ondernemers. En ook al zal de Spuiweg vermoedelijk nooit meer die glorieuze winkelstraat van weleer worden, de panden die er straks leegkomen (en verbouwd worden tot appartementen) zijn in de basis eigenlijk bést fraai. Eenmaal bewoond en met de toevoeging van meer groen (bomen wellicht?) keert hier op een dag misschien iets van die ouwe glans weer terug.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s