Tony maakte van zwerfvuil een ‘business’


tonyHet staat er nog… dat uit zwerfhout opgetrokken kunstwerkje aan de Provincialeweg. Altijd als ik daar in de buurt ben check ik dat even persoonlijk, want deze abstracte weergave van het spookschip The Flying Dutchman (getiteld ‘The Cleaning Dutchman’) mocht ik vijf jaar geleden, samen met de toenmalige wethouder Rinette Reynvaan, hoogstpersoonlijk onthullen. Dat was ter gelegenheid van het feit dat twee milieubewuste Dordtenaren, Tony Bruys en Pleun Punt, destijds precies een jaar bezig waren om die Provinciale weg, vanaf de Dubbeldamse watertoren tot aan de pont van Werkendam, zorgvuldig schoon te houden. Dagelijks liep het tweetal, soms vergezeld van medestanders, die lange weg af om ‘m te ontdoen van zwerfaval. Dat leverde zakken vol met (vaak uit auto’s weggegooide) troep op, waarmee Bruys en Punt ook nog eens een helder statement maakten. De blikjes die ze in de bosjes aantroffen plaatsten ze namelijk op stokjes en werden voorzien van ‘ogen’ om, onder het motto ‘Big Brother is watching you’ mensen bewust te maken van het feit dat een leefomgeving zonder zwerfafval er toch écht een stuk prettiger uitziet.
En zoals ik al zei: het kunstwerk staat er gelukkig nog altijd en niet voor niets heeft het de vorm van een zinkend schip. Bruys en Punt willen daarmee aangeven dat een samenleving die je zelf niet actief schoon houdt eigenlijk ook een beetje een zinkend schip is. Die boodschap komt kennelijk over, want de vuilniszak die ze in ‘The Cleaning Dutchman’ geplaatst hebben moet zo’n beetje wekelijks geleegd worden. Zijn schoonmaakinitiatief heeft Bruys overigens veel méér gebracht dan louter een zwerfvuilvrije Provincialeweg. Door vergelijkbare projecten op te zetten in Dordtse industriegebieden, waar bedrijven en instellingen een bescheiden bedragje betalen om hun omgeving schoon te houden, heeft hij een verdienmodel kunnen bewerkstelligen en met de opbrengst daarvan geeft hij inmiddels alweer bijna vier jaar achtereen de succesvolle businesskrant ‘b2b’ uit in een maandelijkse oplage van 5000 stuks. Nog altijd is Bruys actief als zwerfvuilruimer, maar hij is nu ook professioneel uitgever. Hoe mooi kun je het hebben?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s