Die auto op die paal stond in Zwijndrecht


Bij hoge uitzondering kom ik vandaag even terug op mijn column van gisteren. Die eindigde ik met de volgende vraag: wie kan mij meer vertellen over die auto op die paal die, toen ik beginjaren zeventig als kind van Hoogvliet naar Dordt verhuisde, zo’n enorme indruk op me maakte? Eigenlijk was die ‘zwevende’ auto mijn eerste kennismaking met Dordt.
Kennelijk heb ik met mijn vraag bij veel lezers iets los gemaakt, want al vroeg in de ochtend regende het reacties in mijn mailbox. Dank daarvoor en mijn excuses alvast dat ik niet de namen kan noemen van álle mensen die mij van een antwoord voorzagen. Die auto, zo blijkt, was inderdaad (ik heb het me kennelijk goed herinnerd) een Volkswagen Kever, alleen stond die paal, waar ‘ie op balanceerde, niet op Dordts, maar op Zwijndrechts grondgebied, zo legt Wim den Boer uit Zwijndrecht me uit. ‘Het was een reclame-uiting van autospuiterij Roozendaal en Groeneweg. Die zat net naast de spoordijk aan de waterkant dus ook bijna pal naast de brug. Als jij dus met je ouders naar Dordrecht reed, gingen jullie altijd over die brug, want de tunnel was er nog niet. Dan zag je links die paal staan met die VW.’
Dordtenaar Wim Franken voegt daaraan toe: ‘Ik was bevriend met een neef van de eigenaar van die spuiterij en ik heb er zelf nog als jongen een zakcentje bijverdiend door auto’s op te poetsen. Ja, die Volkswagen op die paal was inderdaad een waar kunstwerk… zeg maar de eerste reclamezuil.’
Tot slot wil ik graag ook alle lezers bedanken die mij een foto van dit ‘kunstwerk’ toestuurden. Bij deze column (de versie op papier althans) zit, behoudens een afbeelding van mijn persoontje, geen plaatje, maar wellicht kan de redactie iets regelen bij de digitale versie. Nogmaals dank dat u me niet eh… ‘voor paal’ heeft laten staan.

Afbeelding: Regionaal Archief Dordrecht/Maartje Brockbernd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s