Over bruggen die me ernstig doen zuchten…


In Venetië heb je de Brug der Zuchten… in Dordt hebben we er inmiddels minstens vier. Laat ik beginnen met de Prins Clausbrug die Stadwerven volgend jaar met de binnenstad moet gaan verbinden. Die brug, in de vorm van een nietmachine (je kunt er ook een knoflookpers in zien), wordt een heuse blikvanger, maar toch maakt hij me aan het zuchten omdat hij inmiddels een kleine 13 miljoen gaat kosten en da’s wel een érg hoog bedrag voor een brugverbinding die louter voor fietsers en voetgangers bestemd is. Nog harder moet ik zuchten als ik me bedenk dat het oorspronkelijke prijskaartje (in de ‘bedenkfase’, zeg maar) ergens tussen de 3 en 5 miljoen euro lag. Toegegeven, na serieuze aanbesteding van dit project leek een miljoentje of 8 nog wel realistisch, maar laten we nou eerlijk zijn: eigenlijk had er ergens tijdens het aanbestedingstraject, waarbij de prijs nagenoeg maandelijks opliep, iemand op de rem moeten trappen. Een andere zuchtbrug lijkt de Damiatebrug te gaan worden… althans als de gemeente inderdaad gaat besluiten om Dordts mooiste ansichtkaart te gaan voorzien van slagbomen en camera’s. Gek eigenlijk dat een gemeentebestuur aan de ene kant de hoofdprijs wil betalen om bij Stadwerven ‘iets iconisch’ neer te zetten, terwijl de meest iconische brug van de stad (nota bene een Rijksmonument) straks zó lelijk mag worden opgetuigd. En dan hebben we nog de Visbrug: dat malle plan om in die brug een ‘gat naar het water’ te slaan (de Put van Piet) ging gelukkig niet door, maar nu komt er wél een hele lange bank te staan die, in mijn ogen, volslagen overbodig is en die het historische karakter van de brug ernstig aantast. Ook die brug doet me dus zuchten, net als de Engelenburgerbrug, die momenteel á raison van ruim 8 miljoen gerenoveerd wordt. Goed dat dit gebeurt natuurlijk maar, volgens deskundigen die ik hierover benaderde, had deze renovatie nóóit zóveel hoeven te kosten als er in de afgelopen decennia periodiek onderhoud gepleegd zou zijn. Ze vertelden het mij zuchtend.

Afbeelding:  Maartje Brockbernd & Victor van Breukelen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s