Sport of cultuur in de ‘nieuwe’ Biesboschhal?


Wat moet er gebeuren met de Biesboschhal aan de Maasstraat, nu het kunstenaarscollectief DordtYart geen huurder meer is? Eerder deze week las ik over het initiatief van een aantal Dordtenaren om er een sportwalhalla van te maken en dan vooral voor de wat minder bekende sporten als boulderen en paddelen. Ik kende die sporten niet, maar boulderen blijkt een soort wandklimmen te zijn en paddelen een mix van tennis en squash. Ook zou er ruimte moeten komen voor jeu de boules, crossfit, volleybal en wellicht ook wat horeca en een fysiopraktijk. Ik vind het een prachtidee, maar ik heb óók sympathie voor een heel ander initiatief dat momenteel speelt. Afgelopen donderdagavond presenteerde een groep jongeren (in de commissie Bestuur en Middelen) het plan om van de Biesboschhal een creatieve, maar ook zakelijke broedplaats te maken, naar voorbeeld van het succesvolle NDSM-terrein in Amsterdam en het Brack-terrein in Breda. De initiatiefgroep wil in de hal units bouwen die worden verhuurd aan kleine creatieve ondernemingen. ‘Denk hierbij aan vintage winkels en galeries’, zo lees ik in de toelichting. ‘Wij denken dat dit goed aansluit op de economie van de toekomst, een economie waarbij de meeste handel online gebeurd en de vraag naar grote winkelruimte steeds verder afneemt. Daarbij zijn de huurprijzen van een groot pand voor een jonge ondernemer natuurlijk al snel te hoog. Wij willen dus dat de Biesboschhal deze mensen een plek biedt om hun onderneming op te bouwen. Het plan past dan ook perfect bij de al eerder door de gemeenteraad en college uitgesproken wens om kleine ondernemers te stimuleren.’ Ook wil de initiatiefgroep van de hal een ruimte maken waar ‘gewone’ Dordtenaren evenementen kunnen organiseren, zoals feesten, lezingen en workshops. ‘De Biesboschhal moet een plek worden waar iedereen met creativiteit de ruimte krijgt om dromen tot werkelijkheid te maken.’
Ik gun beide initiatiefgroepen succes. Alles beter trouwens dan dat een liefdeloze projectontwikkelaar straks met die hal aan de haal gaat.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s