Dit ‘gekopieerde’ stadionplan lijkt me niet kansloos


Een leuk en goed geoutilleerd voetbalstadion met, pak hem beet, zes-en-een-half duizend zitplaatsen en op elke hoek een woontoren, met daarin (of daaraan) betaalbare appartementen, een tuincentrum, een fitnessclub en/of een gezondheidscentrum. En dát dus allemaal aan de Krommedijk op mijn eigenste eilandje. Ik zie het eigenlijk wel voor me en het idee, gekopieerd van het Rotterdamse Excelsior, is op z’n minst een serieuze lobby bij het provinciebestuur waard. Daar stak men, in eerdere jaren, al eerder stokjes voor verschillende uitbreidings- en nieuwbouwfantasietjes van de lokale FC, waarin destijds ondermeer een supermarkt en als ik me goed herinner, zelfs een bioscoop ‘geïntegreerd’ waren. Leuke plannen… doen we niet, besloot het provinciebestuur al meermalen, want een dergelijke constructie zou een vorm van oneigenlijke concurrentie met neringhouders elders in de stad zijn. Alleen heeft dat provinciebestuur inmiddels een andere (politieke) samenstelling dan destijds en dus zou het zomaar ineens kunnen dat het ‘Haagsche licht’ nu een keer wél op groen springt. Mocht dat gebeuren dan is er pas één voorzichtige horde genomen, want de vraag blijft natuurlijk: wie gaat de benodigde eurootjes (we hebben het over vele miljoenen) ophoesten? De gemeente is tot dusver hooguit bereid geweest om wat kosten in de omliggende infrastructuur te steken, maar dát zou best wel eens kunnen veranderen als blijkt dat straks wellicht ook projectontwikkelaars serieus heil in deze opzet zien. Dit ‘nieuwe’ stadionplan herbergt namelijk op z’n minst één sterk punt, namelijk dat je er een aardige deuk mee kunt slaan in het toenemende woningtekort in Dordrecht.
Mocht u trouwens fantaseren over een appartement met (gratis) uitzicht op het veld, dan help ik u alvast uit de droom. In het Rotterdamse model wordt er alles aan gedaan om dát nou juist te voorkomen. Mocht het plan dus ooit werkelijkheid worden dan zullen de voetbalminnende nieuwe buren van Excelsior – en ik vermoed dus ook die van FC Dordrecht – gewoon een kaartje moeten kopen.

Afbeelding: een impressie van het stadionplan van Excelsior

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s