‘Een waarheid als een Vulcaan met puntoren’


Botsende belangen. Die twee woordjes, zo realiseer ik me, vormen de basis van dat prachtige maar malle vak waar ik al zó lang mijn boterhammetje mee verdien. Van de bijna 3000 ‘pennenvruchtjes’ die ik tot dusver voor deze krant produceerde, kwam minstens één derde tot stand op basis van het feit dat belangen soms conflicteren. Het is nu eenmaal zo dat wat de één wil, de ander niet altijd goed uit komt. Het zijn overigens vaak persoonlijke belangen die het onderspit (moeten) delven ten opzichte van ‘Het Algemeen Belang’ en dat lijkt me ook niet meer dan logisch want, zoals mister Spock van Star Trek het zo mooi zegt, ‘The needs of the many outweigh the needs of the few.’ Een waarheid als een eh… Vulcaan met puntoren, dát wel, maar het voelt soms tóch wel wat onrechtvaardig aan. Neem nou die uitbaters van dat café/restaurant Het Bolwerck aan de Merwekade. Zij trekken al vijf jaar, min of meer vergeefs, bij de gemeente aan de bel over het feit dat er met enige regelmaat enorme cruiseschepen precies voor hun terras aanleggen. Die schepen – eigenlijk drijvende flatgebouwen – ontnemen de terrasbezoekers namelijk het zicht op de drie rivieren en dat uitzicht is nou juist de reden dat mensen daar zijn gaan zitten. En nu snap ik natuurlijk de belangen van ‘de stad’, want in die cruiseschepen zitten toeristen en die zijn goed voor de lokale economie. In dit geval echter heb ik te doen met de eigenaren van Het Bolwerck want hun terras is op gezette tijden even niet zo aantrekkelijk meer en dat scheelt omzet. De Bolwerck-uitbaters willen dat de gemeente er voor zorgt dat die schepen voortaan wat verderop ‘parkeren.’ Ik vind dat een alleszins redelijke wens, want de Merwekade is ruim 200 meter lang en er is verder ruimte zat aan andere Dordtse kades. Hier hóeven helemaal geen belangen te botsen en dus zeg ik… kom op gemeente, los dit probleem nou snel op. Gewoon logisch denken… ‘op z’n Spocks’, zeg maar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s