Dat treintje moeten we koesteren


Zo’n vier jaar zag ik voor het eerst dat vrolijke toeristentreintje door de binnenstad rijden en ik weet nog precies wat ik toen dacht: ,,Hèhè… nu zijn we eindelijk een echte toeristenstad.’’ Dat treintje staat, in mijn ogen, symbool voor de toeristische ontwikkeling die Dordrecht de afgelopen twintig jaar heeft doorgemakt. Ik kan me de tijd nog heugen dat deze stad, in toeristisch opizcht, zo’n beetje ‘het mooiste geheim van Nederland’ was. Dagjesmensen deden een dagje Delft, Gouda of Alkmaar, maar Dordt? Nee, die mogelijkheid had destijds bij de massa nog nauwelijks post gevat. Inmiddels ‘blazen’ we als ‘dagjesstad’ ons partijtje mee, hetgeen alles te maken heeft met de inzet van Dordrecht Marketing/VVV, met evenementen als Big Rivers, de Kerstmarkt, de Boekenmarkt en Dordt in Stoom, met trekpleisters als het Dordrechts Museum, de Grote Kerk, de vele monumenten, het ál-aanwezige water en, niet te vergeten, een paar heerlijke omroep-kadootjes als de  landelijke intocht van Sinterklaas, de eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’ en The Passion. De optelsom van al die inspanningen en gebeurtenissen heeft er voor gezorgd dat Dordt vandaag de dag een prominente plaats inneemt op de nationale en zelfs internationale toeristische kaart.
Maar nu lees ik in een brief dat de exploitanten van het treintje (Jan Prins en Anne-Marie Ponsen van Dordrecht Tours) ernstig overwegen er een punt achter te zetten. Waarom? Tja, corona-misère natuurlijk, want even geen ‘aanvoer’ van cruiseschepen en touringcarbedrijven. Toch speelt er ook iets anders, namelijk dat Jan en Anne-Marie zich de afgelopen jaren toch een beetje in de steek gelaten voelden door Dordrecht Marketing en VVV. ,,Een keertje op de cover van een brochure of een vermelding op een vlag zou mooi geweest zijn’’, aldus de exploitanten.
Alleen met een nood-toelage van ongeveer 25.000 euro (van gemeente en/of sponsors) willen Jan en Anne-Marie hun beslissing om te stoppen heroverwegen. Ik roep de gemeente en eventuele sponsors op om hier eens goed over na te denken. Dat heerlijke treintje mag toch niet voor deze stad verloren gaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s