Laten we de ‘brulapen’ even negeren


Het zijn malle tijden die blijf-thuis-tijden: hersenloze egoïsten dansen in een Haags café uitdagend op een vulkaan die ze als louter de hunne beschouwen, complotdenkertjes met een overschot aan tijd en een cellentekort in de bovenkamer pogen hun kennelijk sneue leventjes op Facebook al mopperend en klagend nog enige betekenis te verschaffen, mafklappers als Willem Engerd zien hun kans schoon om eindelijk eens de hoofdrol in hun eigen B-film te kunnen spelen en Gekke Geert en ijdeltuit Thierry proberen uit het nationale chagrijn een electoraal slaatje te slaan. Je zou er mistroostig van worden, ware het niet dat er gelukkig óók nog mensen zijn die er wél iets van proberen te maken. Tijd dus om de brulapen te negeren en onze aandacht te verleggen naar de positief ingestelden in deze samenleving… mensen die momenteel overstemd worden door roeptoeterende branieschoppers op jacht naar aandacht. Ik wil het vandaag hebben over ál die stads- en streekgenoten die, juist in deze tijden geen ‘moord en brand’ schreeuwen maar het beste uit zichzelf en anderen halen. Over de Stichting ‘Licht voor Dordt’ bijvoorbeeld die een doorstart maakte om kwetsbare mensen thuis een warme maaltijd te kunnen bezorgen, over de zwaar getroffen maar tóch óók nog begripvolle horecamensen die er alles aan doen om hun toko’s al thuisbezorgend draaiende te houden, over supermarkteigenaar Jeroen Lemkes in winkelcentrum Sterrenburg die, eerder deze week, maar liefst 20.000 (herbruikbare) mondkapjes aan de Voedselbank schonk, over Dordtse boeren die de Voedselbank onlangs voorzagen van kratten vol aardappels en kilo’s versgeplukte appels, over de vrijwillige ‘vuilprikkers’ in de parken die we momenteel zo hard nodig hebben, over chocolatier Gerald Kuiper van Olala Chocola die tweehonderd gratis repen ter beschikking stelde aan mensen met een Dordtpas en, tot slot, over alle scholieren en studenten die wél hun verantwoordelijkheid pakken door juist nu even niet op die vulkaan te dansen. Aan die mensen draag ik deze column op en brulapen… die kunnen wat mij betreft de boom in.

Eén reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s