‘Aelbert Cuyp Dordts? Nee joh, die is van ons…’


Of het nou in de kantine van de AVRO of de VARA was of op de studiovloer van een van de vele buitenproducenten waar ik ooit televisieprogramma’s maakte… altijd kwam op enig moment wel weer die ene vraag over tafel. ,,Zeg, waar woon jij eigenlijk?
Mijn antwoord, Dordrecht dus, maakte meestal weinig indruk, te meer om dat Dordt destijds op toeristisch gebied nog nauwelijks serieus aan de weg timmerde. ,,Oh ja, Dordrecht, daar scheur ik altijd langs als ik op vakantie ga. Da’s toch ter hoogte van de Moerdijkbrug, als je net Rotterdam gepasseerd bent?’’
,,Wacht even’’, repliceerde ik dan: ,,De oudste stad van Holland, de stad van Johan en Cornelis, van de Eerste Vrije Statenvergadering, de Biesbosch, Buddingh en héél veel beroemde schilders… en die stad ken je niet? Je kon mij daar écht de kast mee opjagen, te meer omdat al die zelfbenoemde Amsterdammers die mij die vraag op soms hautaine toon stelden, over het algemeen import-Amsterdammers waren wier wiegje in Meppel, Nunspeet of Loenen aan de Vecht stond. Niks mis met die plaatsen, maar kom dan in ieder geval wél uit voor je roots. ,,Stad van wereldvermaarde schilders, zeg je? Noem er eens een dan…’’
Ik kon er, ook toen al, wel twintig opdreunen, maar ik riep dan meestal: ,,Aelbert Cuyp. Wel eens van gehoord toch?’’ Ongeloof viel me dan vaak ten deel. ,,Je bedoelt die gozer van de Aelbert Cuyp-markt? Echt niet. Die is van ons… die is van Amsterdam.’’
Op het moment dat u dit leest – vandaag, 20 oktober 2020 dus – is het precies 400 jaar geleden dat Aelbert Cuyp geboren is. Nu klopt dat niet helemáál, aangezien Cuyp’s exacte geboortedatum nergens officieel is vastgelegd, maar aangezien we zijn doopdatum wél kennen, alsmede de gebruikelijke periode die er destijds tussen geboorte en doop zat, moet de kleine Aelbert in ieder geval rond deze datum het levenslicht hebben gezien. Zijn verjaardagsfeestje, een dijk van een tentoonstelling in het Dordrechts Museum, kon vanwege de covidcrisis, dit jaar niet plaatsvinden. Maar geloof me: die tentoonstelling staat al volledig in de steigers en zal, ‘corona volente’ in 2021 dé toeristentrekker van een stad zijn waar je tegenwoordig al lang niet meer achteloos langs scheurt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s