Wat liggen we toch hinderlijk in de weg…


ProRail, u weet wel, dat bedrijf dat al sinds jaar en dag allerhande levensgevaarlijke gif- en knaltreintjes dwars door Dordt dirigeert, vindt het maar lastig dat onze mooie ouwe stad zo hinderlijk in de weg ligt. ,,Het is een schande’’, aldus een woordvoerder. Hoe kunnen ze nou een stad aanleggen precies om ons spoor heen? Da’s toch geen werken meer… voor je het weet ontploffen hier zomaar ineens een paar huizen of haalt er iemand nét even te diep adem waardoor ‘ie groen, geel of blauw aanloopt en dan heb je de poppen aan het dansen natuurlijk. Nee, die Schapekoppen lopen echt hinderlijk in de weg.’’
Overdrijf ik nu? Nee hoor… u bent er, net als ik, misschien niet de hele dag mee bezig (u heeft vast al genoeg aan uw hoofd) maar feit is dat inwoners van deze stad, als gevolg van treinen die dagelijks met een levensbedreigende inhoud dwars door onze woonomgeving denderen, voortdurend het gevaar lopen letterlijk te stikken of te verbranden. En nee, dat overdrijf ik dus écht niet, want dat staat gewoon in de diverse risicoanalyses die hierover gemaakt zijn. De landelijk vastgestelde maximum risiconorm wordt hier trouwens zelfs ruim vijf keer overschreden, waarmee Dordt dus koploper is in het bedenkelijke lijstje van meest onveilige spoorsituaties in Nederland.
ProRail wil echter nóg verder gaan treinen met dodelijke inhoud door onze bebouwde kom jagen; de vervoerder wil die treinen nu namelijk langer dan vier uur op het emplacement aan de Burgemeester de Raadtsingel kunnen parkeren zonder dat de gemeente Dordrecht daar enig toezicht op houdt. Maar dát wil de gemeente (héél verstandig) nu juist wél en dus is de Raad van State aan zet om over dit geschil een uitspraak te doen. Nu ben ik geen jurist en ook geen bestuurder, maar ik kan me niet voorstellen dat er een andere uitspraak gaat volgen dan deze: ‘De gemeente heeft gelijk en ProRail zal z’n treintjes elders moeten parkeren.’ 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s