Coëphore krijgt straks vast een koosnaampje


Dat imposante kunstwerk van Gerhard Lentink aan de kop van Stadswerven gaat er komen… daar ben ik van overtuigd. Het enthousiasme is groot, zo blijkt uit het feit dat de ‘Stichting Geschenk Dordrecht 800’ al binnen een dag de benodigde 300 handtekeningen binnen kreeg van Dordtenaren die dit burgerinitiatief ondersteunen. Overigens ging die handtekeningactie niet over de kosten (ongeveer vier ton) van het beeld zelf… daarover gaat de initiatiefgroep ‘in de slag’ met fondsen en sponsors. Nee, het betreft hier de kosten van de sokkel en de fundering (zo’n twee ton), waarvan de initiatiefnemers hopen dat de gemeente die voor rekening neemt. Dáárover gaat de gemeenteraad en mijn inschatting is dat die hier geen blokkade gaat opwerpen.
Trouwens… of ze nu Hanneken van Dordrecht of Choëphore gaat heten maakt me niet uit en dat verhaal  ‘er achter’ (iets met een beeld van een reuzin dat ooit bij de Boombrug stond) vind ik er wat bij de haren bijgesleept. Het is gewoon een prachtwerk waar Dordt mooier van wordt en tevens een ‘herkenningssymbool’ dat deze stad (wij hebben immers geen Euromast, Vrijheidsbeeld of Eiffeltoren) extra attentiewaarde verschaft. De Dordtenaren kennende krijgt ze uiteindelijk tóch een koosnaampje… Miep met de fruitschaal of zoiets. Geen idee wat het wordt – dat kun je niet afdwingen – maar mocht dat gebeuren dan zou ik daar als kunstenaar trots op zijn, want dat zou betekenen dat inwoners het werk in hun hart hebben gesloten. Zo wordt Ary Scheffer door oudere plaatsgenoten liefdevol ‘Aai van de Beurs’ genoemd en Johan en Cornelis (achternaam al niet eens meer nodig) heten in de volksmond Jan en Kees of De Gebroeders. Het bollenbeeld van Aelbert Cuyp gaat al jaren als Flipje door het leven en Willem van Oranje (op de hoek van het Statenplein) hoor ik vaak aanduiden als ‘De Hulk’ of ‘Dikke Willem met het hondje.’ Zelfs van dit wanstaltige gedrocht zijn Schapekoppen inmiddels kennelijk tóch een beetje gaan houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s