Zorgbuurthuizen… ik vind het een fantastisch idee


De gemeentelijke begroting is ‘er door’, zeg maar. Nu wordt zo’n begroting uiteindelijk altijd wel een keer afgehamerd, dus dat is op zich niet zo interessant. Wat ik boeiender vind zijn de ingediende moties en amendementen… ofwel, de door diverse politieke partijen gewenste (soms grote, soms minieme) wijzigingen en aandachtspunten in de beoogde besteding van onze belastingcentjes. In deze column pik er een paar uit. Zo gaan we in Dordt – ik schreef daar zaterdag al over – voortaan 30 kilometer per uur rijden binnen de bebouwde kom… nee, niet meteen in één keer, maar eh, stapsgewijs (motie GroenLinks en BVD). Ook zal er serieus gekeken worden naar  mogelijkheden om horecaondernemers financieel bij te staan bij de realisering van zogeheten winterterrassen (motie PvdA en VVD), verder moet de bouw van sociale woningen in deze stad nóg meer versneld worden (motie CDA) en de PVV, de VSP en GroenLinks willen dat de oversteektijden voor voetgangers bij verkeerslichten nog een extra onder de loep worden genomen, want die zijn, met name voor mensen die slecht ter been zijn, op diverse oversteekplaatsen in Dordt toch écht wat aan de korte kant.
Een motie die mij erg aanspreekt is die van de SP, de VSP, de PVV en de Fractie Jager. Deze partijen willen zogeheten zorgbuurthuizen in Dordrecht introduceren. Wat dat zijn? Een soort mini-versies eigenlijk van de ‘vroegere’ verzorgingshuizen, ofwel kleinschalige woonlocaties met alarmering en collectieve voorzieningen, bedoeld voor ouderen die niet meer zelfstandig thuis kunnen wonen. Deze zorgbuurthuizen richten zich op mensen uit de buurt, waardoor ouderen niet meer op hoge leeftijd naar een andere omgeving hoeven te verhuizen en partners niet meer op hoge leeftijd van elkaar gescheiden hoeven worden. Mantelzorgers kunnen in deze zorgbuurthuizen blijven zorgen en worden hier ook nog eens ‘ontlast’ door de aanwezige collectieve voorzieningen en faciliteiten. Eigenlijk moet het een beetje een ‘mix’ worden van mini-verzorgingshuizen en buurthuizen. Topmotie dus, wat mij betreft.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s